PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 7 Mayıs 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Sudan'da çatışmalardan kaynaklı göç dalgası bekleniyor

Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan açıklamaya göre Sudan'daki çatışmalardan kaynaklı büyük bir göç dalgası beklendiği belirtildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 800 binden fazla kişinin komşu ülkelere kaçabileceği ihtimaline karşı hazırlık yaptıklarını bildirdi.

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) tamamen orduya katılmasını öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Çatışmalarda 528 kişinin öldü, 4 bin 599 kişinin yaralandı.


Doğu Afrika'daki sel felaketinde 5 bin ev yıkıldı

İklim değişikliğinin etkileri Afrika'da hissedilmeye devam ediyor.

Doğu Afrika ülkeleri Uganda ve Ruanda'da şiddetli yağışların tetiklediği sel ve toprak kaymalarından kaynaklanan ölü sayısı 140'a ulaştı.

Yetkililer, 5 binden fazla evin yıkıldığı ve mahsullerin zarar gördüğünü söyledi.

Batı ve kuzey Ruanda'da ve Uganda'nın güneyinde etkili olan yağışlar devam ediyor.

Ruanda Meteoroloji Ajansı, mayıs ayının ilk 10 günü boyunca ülkenin bazı bölgelerinde ortalamanın üzerinde yağmurlar ve aşırı hava olayları olacağını açıkladı.


Etiyopya ve Oromo isyancıları arasında barış görüşmesi sonuçsuz kaldı

Etiyopya ile Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA) arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu anlaşma olmadan sona erdi.

Etiyopya ulusal güvenlik danışmanı Redwan Hussien, Tanzanya'nın Zanzibar adasında yapılan görüşmelerin büyük ölçüde "yapıcı" olduğunu söyledi.

Hükümet ve isyancı grup, "çatışmanın kalıcı ve barışçıl bir şekilde çözülmesi amacıyla bu görüşmelere devam edilmesi gerektiğini" kabul etti.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ülkenin en büyük ve en kalabalık bölgesi Oromia'da faaliyet gösteren isyancı grup OLA ile Nisan ayında görüşmelerde bulunduğunu duyurdu.

Oromo halkının şikayetlerini ve özlemlerini ele alan barışçıl bir çözüm için çalışmaya kararlı olduğunu söyledi. Oromia'daki şiddet yüzlerce kişiyi öldürdü ve binlerce aileyi yerinden etti.

Geçen yıl, Etiyopya hükümeti ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) isyancıları arasındaki barış görüşmeleri, savaşan tarafların Güney Afrika'da bir barış anlaşması üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Tigray çatışması, Kasım 2020'den bu yana yüz binlerce insanı öldürdü ve milyonlarca insanı yerinden etti.


Somali'de Eş-Şebab'ın saldırıları durma noktasına geldi

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre, terör örgütü Eş-Şebab'ın saldırılarının son 6 ayda yüzde 70 azaldığını açıkladı.

Barre, mecliste yaptığı konuşmada, Eş-Şebab'a yönelik operasyonlar neticesinde örgütün saldırılarının durma noktasına geldiğini ve ülkenin güvenli hale gelmeye başladığını vurguladı.

El Kaide bağlantılı Eş-Şebab, 2000'li yılların ortalarından bu yana Somali hükümetlerini yıkmaya çalışıyor, sık sık yerleşim merkezleri ve askeri noktaları hedef alan saldırılar düzenliyor.


Uganda Devlet Bakanı, koruması tarafından öldürüldü

Uganda'da Çalışma, İstihdam ve Endüstriyel İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Charles Okello Engola, başkent Kampala'daki konutunda koruması tarafından vuruldu.

Olayın gerekçesine dair resmi bir açıklama henüz gelmedi. Bir görgü tanığına göre, korumaya maaş ödenmediğini, eşinin hamile olduğunu ve çocuklarının okula gidemediğini söyleyerek Bakan Okello'yu vurdu. 

Okello, Uganda ordusundan emekli bir albaydı. Ordudan 2007 yılında emekli oldu, daha önce savunma bakanı olarak görev yapıyordu.


Japonya, Afrika'ya 500 milyon dolar mali destek verecek

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Kenya, Mozambik ve Gana'dan oluşan Afrika turuna çıktı.

Gana'nın başkenti Akra'da Devlet Başkanı Nana Addo ile bir araya gelen Kişida, sonrasında yaptığı basın toplantısında, Tokyo hükümetinin gelecek 3 yıl içerisinde barış ve istikrara destek için kıtaya 500 milyon dolar mali destek sağlayacağını belirtti.

Kişida ziyaretinde öne çıkan başlıkları G-7 Liderler Zirvesi'ne taşıyacağını ifade etti. Afrika Birliği, yıllardır BMGK'de reform çağrıları yapıyor ve daimi koltuk talep ediyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU