El Pais: Meksika karteli fentanil üretimi için bağımlıları denek olarak kullanıyor

"Kartel olabilecek en güçlü fentanili en düşük maliyetle üretmeye çalışıyor"

Fentanil eroinden 50 kat, morfinden 100 kat güçlü bir sentetik uyuşturucu (Reuters)

Meksika'nın ABD sınırındaki kentleri Tijuana ve Mexicali, küresel çapta bir bağımlılık dalgası yaratan fentanil üretiminin merkezi haline dönüştü.

Uyuşturucu kartelinin, yerel bağımlıları denek olarak kullanarak ölümcül olmayan en etkili dozda ve en ucuz fentanili üretmeye çalıştığı bildirildi.

Bu iki kentin fentanil üreten uyuşturucu kartelleri için bir laboratuvar haline geldiğini söyleyen San Diego Üniversitesi'nden Latin Amerika Çalışmaları profesörü Victor Clark, "Karteller, yeni ürünlerini talep oluşturmak için önce yerel markete servis ediyor. Bunu yaparken, fentanili kokain, meth, eroin gibi başka uyuşturucularla karıştırıyorlar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç hafta önce ABD Dışişleri'nin yayınladığı raporda, suç örgütlerinin insanlar üzerinde deney yaparak ürettikleri uyuşturucunun etkisini ölçtüğü belirtilmişti. 

Raporda, "Kartel olabilecek en güçlü fentanili üreterek, onu ABD'de en düşük fiyattan satmaya çalışıyor" denmişti.

Muadillerine oranla daha etkili, daha ucuz ve tespit edilmesi daha zor olan fentanil, birkaç yıl içinde bilinmeyen bir maddeden, geniş kitleleri bağımlı hale getiren bir uyuşturucuya dönüşmüştü.

Meksika'da fentanil kullanımının boyutlarını araştıran Victor Clark'a göre ülkede konuyla ilgili resmi araştırma yapılmasa da son yıllarda uyuşturucu ölümleri ve rehabilitasyon merkezlerine başvuru sayısında ciddi bir artış yaşandı.

Geçen 10 yıl boyunca fentanilin, uyuşturucu bağımlılarına gizlice satıldığını söyleyen Clark, "Birçok bağımlı eroin ve meth kullandığını düşünüyordu ama aldıkları ürün fentanille karıştırılmıştı. Sadece çok etkili olduğunu söylediler. Bu kartelin talep yaratma stratejisiydi" ifadelerini kullandı.

14 Nisan'da Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquin "El Chapo" Guzman'ın üç oğlu hakkında ABD Adalet Bakanlığı tarafından fentanil kaçakçılığı suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. İddianamede kartelin, uyuşturucunun içindeki kimyasalların miktarını doğru ayarlamak için uyuşturucu bağımlıları üzerinde testler yaptığı ve bu testler sonucunda iki kişinin aşırı dozdan öldüğü detayı yer almıştı.

ABD'de en çok tartışılan konulardan biri olan fentanil bağımlığı, aşırı dozdan ölümlerin de keskin bir şekilde artmasına neden olmuştu. Resmi rakamlara göre 2016 ile 2021 yılları arasında fentanilden ölümler yüzde 279 oranında artarak 100 bin kişide 21,6'ya kadar yükselmişti.


Independent Türkçe, El Pais, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU