Cannes jürisi belli oldu: İşte Ruben Östlund'a katılan isimler

Bu yıl Nuri Bilge Ceylan da Altın Palmiye için yarışan isimler arasında yer alıyor

Captain Marvel rolüyle de tanınan Brie Larson, 2015'te Oda (Room) ile En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanmıştı (AP)

2023 Cannes Film Festivali'nin jürisi resmen belli oldu. Bu yıl jürinin kimlerden oluşacağına dair spekülasyonlar ve biraz gecikmenin ardından, 76. kez düzenlenecek olan festivalin jürisi, daha önce duyurulan jüri başkanı Ruben Östlund öncülüğünde nihayet açıklandı. Hüzün Üçgeni'yle (Triangle of Sadness) Altın Palmiye'nin sahibi olan Östlund, 16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek festivalin Yarışma bölümünü yönetecek.

Jürinin tamamının açıklanması iki aydan uzun sürdü

Östlund'un jüri başkanı olarak seçildiği 27 Şubat'ta Cannes tarafından duyurulmuştu ama jürinin tamamının açıklanması iki aydan uzun sürdü. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, jüri üyelerinin çoğu festivalde gösterilmiş filmlerde yönetmenlik yapmış ya da rol almış isimlerden oluşuyor.

Paul Dano, Brie Larson, Faslı yönetmen Maryam Touzani, Fransız aktör Denis Ménochet, Zambiya asıllı Britanyalı senarist ve yönetmen Rungano Nyoni, Afgan yazar Atiq Rahimi, Arjantinli yönetmen-senarist Damián Szifrón ve 2021'de büyük ödülü kazanan Titane'ın yönetmeni Julia Ducournau bu yılın jürisini oluşturuyor. Jüri, Altın Palmiye ödülünü Yarışma bölümünde açıklanan 21 filmden birine verecek.

Festivalin kapanış filmi Pixar animasyonu Elemental 

Ödüller 27 Mayıs'ta Fransa'da France Télévisions ve Brut tarafından canlı yayımlanacak olan kapanış töreninde sahiplerini bulacak. Altın Palmiye'nin sahibinin açıklanmasınıysa festivalin kapanış gecesinin son gösterimi olan Disney/Pixar'ın Elemental filmi takip edecek.

cannes.JPG
Geçen yıl 75.'si düzenlenen Cannes afişi, Truman Show'dan ilham almıştı (AP)


2022 Cannes jürisine Titane'ın oyuncularından Vincent Lindon başkanlık ederken Rebecca Hall, Asghar Farhadi, Jeff Nichols, Noomi Rapace, Joachim Trier, Jasmine Trinca, Deepika Padukone ve Ladj Ly jürinin diğer üyeleriydi. Östlund'un Hüzün Üçgeni birincilik ödülüne layık görülmüştü.

2014'ün kazananı Nuri Bilge Ceylan yine Altın Palmiye için yarışıyor

Bu yıl festivalde Altın Palmiye için Wes Anderson'ın Asteroid City ve Todd Haynes'in May/December adlı filmleri karşı karşıya geliyor. Özel gösterimler arasındaysa Indiana Jones and the Dial of Destiny'nin yanı sıra Martin Scorsese'nin western destanı Killers of the Flower Moon da yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yılki yarışma programında ayrıca Jessica Hausner, Jonathan Glazer, Aki Kaurismaki, Hirokazu Kore-eda, Nanni Moretti, Alice Rohrwacher, Nuri Bilge Ceylan, Catherine Breillat, Marco Bellocchio, Ken Loach, Wim Wenders, Karim Ainouz ve Wang Bing gibi isimlerin filmleri yer alıyor.

Daha önce duyurulduğu üzere Belirli Bir Bakış bölümünün jüri başkanlığını Oscar adayı John C. Reilly üstlenirken Fransız yönetmen ve senarist Alice Winocour, Alman aktris Paula Beer, Fransız-Kamboçyalı yönetmen ve yapımcı Davy Chou ve Belçikalı aktris Émilie Dequenne de jüri üyesi olarak görev yapacak.


Independent Türkçe, Indiewire, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU