Moda dergisi Vogue, Bella Hadid ve yapay zekayı bir araya getirdi: "Gerçek bir meydan okuma"

"Dall-E programı tarafından oluşturulan hayali arka planlar üzerinde gerçek çekimler yaptık"

Ünlü moda dergisi, yeni kapak dosyasının adını "Bella ve Yapay Zeka" koydu (Carlijn Jacobs / Vogue İtalya)

Dünyaca ünlü moda dergisi Vogue'un İtalya edisyonu, mayıs sayısında ABD'li model Bella Hadid'i yapay zekayla birleştirdi.

Vogue İtalya'nın internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, yeni sayıda ABD'li yapay zeka firması OpenAI'ın metinden görüntü oluşturan popüler aracı Dall-E2'de üretilen manzaralar yer alıyor.

Hadid'in fotoğrafları da bu "hayali arka planlara" göre çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sitedeki basın açıklamasında görüntülerin arkasındaki bu süreç, insanlar ve makineler arasındaki "yaratıcı bir işbirliği" diye nitelendi.

Açıklamada "Dall-E programı tarafından oluşturulan hayali arka planlar üzerinde gerçek çekimler yaptık. Eşsiz bir fotoğraf çekimi ve gerçek bir meydan okuma oldu" ifadeleri yer aldı.

Görüntülerin oluşturulma sürecinde stilist Imruh Asha ve yapay zeka sanatçısı Chad Nelson ve Hadid'in görüntülerini kaydeden fotoğrafçı Carlijn Jacobs yer aldı.

Ekip, Vogue'a yaptıkları ortak değerlendirmede, "Yapay zekayla işbirliği yapmak, bir 'makineye' yaratıcı süreçlerde yardımcı olmaktan sorumlu bir 'küratör' olmaya benziyor" ifadelerini kullandı.

"Teorik olarak, bugün bir set tasarımcısı olmadan idare etmek ve bir bilgisayardan bir fotoğraf çekimi için nesneleri üretmesini ve ışıkları ayarlamasını istemek mümkün. Ancak, yapay zekayı kullanmak için çok fazla zaman ve enerji harcamayı düşünmelisiniz" diyen ekip, sözlerini şöyle sürdürdü:

Makine doğası gereği estetik açıdan neyin hoş olduğunu bilmiyor. Bu yüzden ona adım adım eşlik edip neyin görsel olarak işe yaradığını göstermek insana kalmış.

 

bella hadid
26 yaşındaki süper model, Vogue İtalya'nın fütüristik sayısı için özel pozlar verdi (Carlijn Jacobs​​​​​​​ / Vogue İtalya)


2022'de patlama yaratan Dall-E, Midjourney ve Stable Diffusion gibi yapay zekalı görsel üretim araçları, telif haklarıyla ilgili bir dizi tartışmanın da fitilini ateşlemişti.

Zira bu araçların eğitiminde, insan fotoğrafçıların ve tasarımcıların internette yer alan görselleri kullanılıyor. Bu da eğitimde kullanılan görsellerin üreticilerinin emeğine yönelik soru işaretlerini doğuruyor.

Ayrıca söz konusu araçların giderek daha gerçekçi ve neredeyse kusursuz görseller oluşturması, fotoğrafçılar tarafından da endişeyle karşılanıyor.

Öte yandan Vogue ekibi, gerçek fotoğrafa ve fotoğrafçılara duyulan ihtiyacın yok olmayacağı görüşünde.

Örneğin Asha, "Gelecekte, yapay zeka ile üretilen daha fazla görüntü göreceğiz" diyor ve ekliyor:

Ancak gerçek nesneler, arka planlar ve ete kemiğe bürünmüş modellerle özgün fotoğraf çekimlerine yönelik arzu azalmayacak.

 

ezgif-4-bf6573cb6a.jpg
Fotoğraf çekimleri, "En çılgın hayalinizin ötesinde" diye lanse ediliyor (Carlijn Jacobs / Vogue İtalya)


Vogue'un yapay zekalı çekimi, bir diğer popüler moda yayını Paper Mag'in tüm yazı işleri kadrosunu işten çıkarmasının ardından geldi.

Dergi 4 gün önce, ekonomik zorlukları gerekçe göstererek ekibini dağıtma kararı almıştı.

Bu durum, Vogue'un yapay zekalı moda çekiminin de eleştirilerle karşılaşmasına neden oldu.

Örneğin moda yazarı Chloe Kennedy, "Bir dergi ekibinin tamamı işten çıkarıldıktan ve üretimi durdurduktan heme  sonra 'İnsan yaratıcılığının yerini almak için yapay zeka kullanabiliriz' temalı bir kapak hikayesi yayınlamak…" diye tweet attı:

Bunlar karanlık zamanlar.

Kısa süre önce Alman yaşam dergisi Die Aktuelle de yapay zeka yüzünden eleştiri oklarını üzerine çekmişti. Dergi, son sayısında, 2013'te geçirdiği kayak kazasının ardından büyük ölçüde kameralardan uzak yaşayan Formula 1 pilotu Michael Schumacher’le bir röportaj yayımlayacağını duyurmuş ve bunu kapağa taşımıştı.

Ancak içeride röportajın aslında tamamen yapay zekayla üretildiği ve gerçek olmadığı ifade ediliyordu.

Röportajın reklamının gerçekmiş gibi yapılması nedeniyle Schumacher ve ailesi, dergiye karşı yasal işlem başlatmış, bunun üzerine derginin genel yayın yönetmeni de işten ayrılmıştı.

 

Independent Türkçe, Vogue İtalya, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU