Putin'in Moldova'ya girişi yasaklandı

Moldova lideri ellerinde Rus yetkililerden oluşan bir liste bulunduğunu söyledi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, geçen aylarda Rusya lideri Putin hakkında yakalama kararı çıkarmıştı (Reuters)

Moldova Başbakanı Dorin Recean, içinde Rus vatandaşlarının bulunduğu bir liste oluşturduklarını ve bu kişilerin ülkeye girişlerinin yasaklandığını söyledi.

Moldova televizyonu TV8'e verdiği röportajda, bir gazetecinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkeyi ziyaret etmesinin mümkün olup olmadığını sorması üzerine Recean, "Hayır" yanıtını verdi.

Moldova lideri, "Moldova'ya girmesi yasaklanan Rus yetkililerden oluşan bir listemiz var. Liste yayımlanmayacak. Listedeki bazı kişiler yasağı ülkeye geldiklerinde öğrenecek, bazılarıysa zaten biliyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Listede Rus yetkililerin yanı sıra, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini destekleyen ünlü isimlerin de olduğunu belirten Recean, "Uzun bir listemiz var ve listedeki tüm kişileri evine yolluyoruz. Rusya bize ne yapıp yapamayacağımızı söyleyemez. Moldova Cumhuriyeti özgür ve egemen bir ülkedir. Herkes yerini bilmeli" ifadelerini kullandı.

Recean listede Rusya Devlet Başkanı Putin'in yanı sıra, Rus şarkıcı Filip Kirkorov'un da bulunduğunu söyledi.

Moldova polisi 17 Nisan'da Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin lideri Rüstem Minnihanov'un ülkeye girişine engel olmuştu. Tatar lider, Moldova'da "istenmeyen kişi" ilan edildiğini söylemiş, ülke yönetimi ise bu iddiayı reddetmişti. 

Moldova polisinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Ülkenin yerel seçimlerinde bir adayı desteklemek Moldova'ya girmek için geçerli sebep değil. Yetkililer, Rus makamlarından ülkemizin içişlerine karışmamasını talep etti" denmişti.

Minnihanov'un Gagavuzya bölgesinde bir kongreye katılmak için Moldova'ya seyahat ettiği belirtilmişti.

Bu olaydan iki gün sonra, 19 Nisan'da Moldova, bir Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etmiş, 25 Nisan'da da Rusya benzer şekilde Moldova Büyükelçiliği'nden bir çalışan için sınır dışı kararı almıştı.


Independent Türkçe, Kommersant, AA, Ukrainska Pravda

DAHA FAZLA HABER OKU