Resmi turizm videosunda Slovenya görüntülerine yer veren İtalya alay konusu oldu

Yapay zekayla üretilen "influencer" Venüs de tepki çekti

Sosyal medyada İtalyan kullanıcılar reklamla alay etti (İtalya Turizm Bakanlığı)

İtalya Turizm Bakanlığı, turistleri cezbetmek için hazırlanan tanıtım videosu sebebiyle eleştiri oklarının hedefi oldu. 9 milyon euroluk tanıtım kampanyasının bir parçası olan video, tepkilerin ardından YouTube'da gizlendi. 

Armando Testa adlı reklam şirketinin hazırladığı videoda, Slovenya'dan bir görüntü İtalya'ymış gibi kullanıldı. Tipik bir İtalya sahnesi gibi sunulan videoda, bir grup genç şarap içip gülümserken görülüyor. Ancak dikkatli sosyla medya kullanıcıları, bölgenin İtalya'nın birkaç kilometre dışındaki, Slovenya'nın Gorjansko köyü olduğunu fark etti. Masadaki şarap şişesinin etiketinde de Slovenya'daki bir bağın adı yazıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda ayrıca İtalyan sanatının sembollerinden Venüs'ün kullanımı da eleştirildi. Ünlü ressam Sandro Botticelli'nin Rönesans döneminde yaptığı Venüs'ün Doğuşu adlı eserden ilham alan yetkililer, Venüs'ün "influencer" versiyonunu videoda kullandı. Kıyafet giydirilen Venüs, pizza yerken ve İtalya'nın ünlü turistik yerlerini sunarken gösterildi.

Sanat tarihçisi Tomaso Montanari, reklam kampanyasını "tuhaf  ve ahlaksızca" diye niteledi. 

Sanat eleştirmeni Vittorio Sgarbi de videoyu beğenmediğini söyledi:

Venüs çıplak olduğu için onu bu şekilde giydirmeden görmek daha iyi olurdu.

İtalya Turizm Bakanı Daniela Santanche ise videoyu eleştirenlere "züppe" dedi. Santanche, "influencer" Venüs'le gençlerin dikkatini çekmeyi amaçladıklarını savundu.

 

Independent Türkçe, Reuters, Wanted in Rome 

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU