Çin'den dünya basınına nüfus tepkisi

"Onlar her türlü iftirayı attılar ve Çin her yönden gelişti"

Pekin'deki bir metro istasyonunda yolcular, sabah işe gidiş saatinde trenlerine yetişmeye çalışıyor (AP)

Çin devletine ait bir yayın kuruluşu, BM verilerine göre Hindistan'ın dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Asya devini geçmeye hazırlandığı yönündeki haberlerin ardından uluslararası medyayı ülkeyi "kötülemekle" suçladı.

BM Nüfus Fonu'nun (UNFPA) Dünya Nüfus Raporu'na göre, Hindistan'ın nüfusu 2023 ortalarında Çin'inkinden yaklaşık üç milyon daha fazla olacak.

Modelleme, yıl ortasında Çin'in 1 milyar 425 milyon 700 bin nüfusuna karşılık Hindistan'ın nüfusunun 1 milyar 428 milyon 600 bin olacağına işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet kanalı CCTV, son yıllarda Batı medyasının haberlerinin alt metninin Çin'in gelişiminin "büyük sorun" yaşadığı ve Çin'in demografik temettüsü ortadan kalktığında düşüşe geçeceği ve bunun da küresel ekonomiyi etkileyeceği yönünde olduğunu iddia eden sert bir yorum yayımladı.

CCTV'de yayımlanan görüşte, "Onlar her türlü iftirayı attılar ve Çin, her yönden gelişerek, devasa bir nüfusla sürdürülebilir ve istikrarlı bir ekonomik kalkınma mucizesi yarattı" ifadeleri yer aldı.

ABD'nin "Çin'in gelişimini kontrol altına alma çabalarını hızlandırdığını", "daha fazla ayrışmayı savunduğunu ve Birleşmiş Milletler raporundan yeni aldatmaca noktaları bulduğunu" belirten CCTV, Batı'nın nüfus büyüklüğünü kalkınma başarılarıyla eşit tuttuğunu ekledi:

Bu tür aldatmacalar nüfus gelişimi yasasına ilişkin temel bir anlayıştan yoksundur. Bugün insan toplumunun gelişmesiyle birlikte, doğum oranındaki düşüş ve çocuk sahibi olma isteğindeki azalma tüm dünyanın karşılaştığı ortak sorunlardır.

2022'de Çin'in nüfusu 60 yıldır ilk kez azaldı. Bu tarihi gelişmenin Çin ekonomisi ve dünya üzerinde derin etkileri olması bekleniyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, çarşamba günü yaptığı açıklamada nüfus temettüsünün sadece niceliğe değil niteliğe de bağlı olduğunu söyledi.

Gazetecilere konuşan Wang, "Başbakan Li Çiang'ın da belirttiği gibi nüfus temettümüz kaybolmadı, yetenek temettümüz hızla artıyor ve kalkınma için güçlü bir ivme var" dedi.

"Nüfus önemli ama yetenekler de önemli... Çin, nüfusun yaşlanmasına yanıt vermek için aktif tedbirler aldı" dedi ve Çin'in hâlâ 900 milyon kişiye yakın "kaliteli" işgücüne sahip olduğunu sözlerine ekledi.

BM raporuna göre, Yeni Delhi 30 milyon nüfusuyla Hindistan'ın en kalabalık şehri ve onu 20 milyon nüfusuyla finans merkezi Mumbai takip ediyor.

Doğudaki Kalküta kenti 15 milyon nüfusa sahipken, teknoloji merkezi Bangalor'da 12 milyon kişi yaşıyor.

2023 verilerine göre Hindistan ve Çin'in çok gerisinde kalan ABD, tahmini 340 milyonluk nüfusuyla üçüncü sırada yer alıyor. Rapora göre veriler Şubat 2023 itibarıyla mevcut bilgileri yansıtıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU