Hatay'daki "kardeşlik sofrası" üç dinin mensuplarını buluşturdu

36 yıl sonra üç semavi dinin bayramları ve oruçları aynı aya denk gelirken; Müslümanlar ramazan, Hristiyanlar paskalya, Museviler pesah nedeniyle oruç tuttu. Farklı dinlerin mensupları, dün kutsal mekanları ziyaret edip 'birlik sofrası' iftarına katıldı

Üç semavi dinin; Ramazan, Paskalya ve Pesah bayramlarını kutladığı bu özel ayda, Antakya'da düzenlenen iftar daveti, birlik ve kardeşliği bir kez daha gözler önüne serdi / Fotoğraf: Beyoğlu Belediyesi 

Beyoğlu Belediyesi, 'Hatay Birlik Sofrası' organizasyonuna imza attı.  Etkinlik kapsamında kalabalık bir heyet, dün öğleden sonra İstanbul'dan Hatay'a hareket etti.

Hareket öncesi havalimanındaki salona sürpriz bir isim uğradı. Alana gelen Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da yer aldığı davetlilerle selamlaştı, ayaküstü sohbet etti.

 

Bartholomeos - Fatih Erbakan Independent Türkçe.jpg
Bartholomeos - Fatih Erbakan / Fotoğraf: Independent Türkçe / Lale Elmacıoğlu

 

Üç semavi dinin kutsal mekanları camii, sinagog ve kilise aynı sokakta

Farklı din, kültür ve inançların kardeşçe, bir arada yaşadığı, Atatürk'ün "şahsi meselem" şeklinde nitelediği, şimdilerde ise hepimizin meselesi haline gelen kentte, depremin en acı tablosunun yaşandığı Antakya ilçesine geçildi. Buradaki ilk adres, uygarlıkların ve hoşgörünün beşiğinde, üç semavi dinin kutsal mekanlarını buluşturan sokak oldu. 

 

Antakya Habib-i Neccar Camii önü dua Beyoğlu Belediyesi.png
Antakya'daki depremde hasar gören Habib-i Neccar Camii önün dua okundu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İftar programı öncesinde dini cemaat liderleri, başkonsoloslar ve diğer davetliler, hasar gören Habib-i Neccar Camii, Antakya Musevi Havrası, Ortodoks Kilisesi, Antakya Türk Katolik Kilisesi, Antakya Protestan Kilisesi, Ulu ve St. Pierre Kilisesi'ni ziyaret etti. 

 

Antakya Musevi Havrası Independent Türkçe.jpg
Antakya Musevi Havrası / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Hatay'dan Türkiye'ye ve dünyaya birlik, beraberlik mesajı

Kutsal mekan ziyareti ve duaların ardından konteyner kentte düzenlenen iftar programına geçildi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan iftarın ardından farklı dinlerin temsilcileri ilahi seslendirdi ve tasavvuf musikisi dinletildi.

Ardından konteyner kentteki depremzedelerle bir araya gelindi.

İftar yemeğinde konuşan dini liderler, medeniyet kenti Hatay'dan barış ve kardeşlik mesajları verirken, depremdeki kayıplar nedeniyle duydukları üzüntüyü dile getirdi.

"Antakya ve çevresini yine hoşgörülü insanların diyarı haline getirmek hepimizin görevi"

Sözlerine kayıplar için baş sağlığı, yaralılar için acil şifa dileyerek başlayan Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Antakya ve çevresini eski güzelliğine kavuşturarak yine hoşgörülü, mutlu, bilge insanların diyarı haline getirmek, engin tarihini, kültürel değerlerini korumak, zengin doğasını, havasını, suyunu, ağacını korumak, tüm ülkenin, hepimizin vazifesidir" dedi.

"Bu kutsal iftar sofrasında hep beraber kardeşlik içinde toplandık"

Antakya ve Tüm Doğu Ortodoksları Patriği 10. Yuhanna Yazıcı ise "Kardeşlerin bir arada olması ne güzeldir. Bizler de bugün bu kutsal iftar sofrasında hep beraber kardeşlik içinde toplandık” ifadelerini kullandı.

"Sadece çimento ve demirle değil ama imanla ve ruhla Antakya yeniden ayağa kalkacak"

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da "Sadece çimento ve demirle değil ama imanla ve ruhla Antakya yeniden ayağa kalkacak, yeniden biçim alacak. Antakya'nın bereketli coğrafyasından sapasağlam binalar fışkıracak" şeklinde konuştu.

"Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanların ibadet yerlerini büyük bir hürmetle ziyaret ettik"

Antakya'nın kardeşliğin yaşayan bir simgesi olduğunu belirten Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro ise "Bu kutsal şehir, korkunç bir depremle yerle bir edildi. Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanların ibadet yerlerini büyük bir hürmetle ziyaret ettik. Yaşanan büyük yıkıma rağmen bu büyük enkazın ortasında ortak duamız bir kez daha yankılandı. Allah'a yardımı için yalvardık" dedi.

"Bu birlik ve beraberlik simge olsun, tüm dünyaya yayılsın"

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da bugünkü birlik ve beraberliğin bir simge olması gerektiğine değinerek, Türkiye'nin güzelliklerinin bu önemli mesajı tüm dünyaya yaymasını diledi.

Davete kimler katıldı? 

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın ev sahipliği yaptığı geziye, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Hatay Müftüsü Mevlüt Topçu, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Süryani Kadim Ruhani Lideri Yusuf Çetin, İstanbul Latin Katolik Kilisesi Episkoposu Massimilyano Palinuro, Keldani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Francois Yakan, Ermeni Katolik Ruhani Reisi Prof. Levon Zekiyan ve Korepiskopos Monsenyör Orhan Çanlı'nın da aralarında olduğu dini temsilciler, pek çok ülkenin İstanbul Başkonsolosu ve konsoloslar, siyasi parti temsilcileri, yerli ve yabancı gazeteciler ile sivil toplum kuruluşlarından isimler katıldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU