İdlib'deki son saldırıların ardından Türkiye sınırındaki mülteci kamplarının kapasiteleri doldu

İdlib'de sivil bölgelere yönelik hava saldırılarının artmasıyla birlikte 150 bine yakın sivil evlerini terk ederek Türkiye sınırına akın etti. Kızılay Başkanı Kınık, sınırdaki kampların kapasitelerini doldurduğunu söyledi

Son haftalarda artın saldırılar nedeniyle çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Bölgede sivil savunma ekipleri de saldırılar nedeniyle çalışmakta zorlanıyor / Fotoğraf: AA

Rusya ve Şam yönetiminin İdlib güneyine başlattığı saldırılardan kaçan on binlerce sivil Türkiye sınırına yakın bölgelere doğru kaçıyor.

Sivil yerleşim bölgelerine yönelik yoğunlaştırılan saldırılar her gün onlarca can almaya devam ederken uluslararası kamuoyundan etkili bir çıkış gelmiş değil.

Türkiye, Rusya va İran arasında gerçekleştirilen anlaşma çerçevesinde "Çatışmasızlık Bölgesi" olarak kalması gereken bu alanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözlem noktaları da bulunuyor.

Suriye ordusu, Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle şehrin güneyindeki Morek, Han Şeyhun ve Maarat'un Numan beldelerini ele geçirmek için harekete geçmiş durumda.

 

 

Son haftada 150 bin yeni iç mülteci

Bu saldırılardan kaçanlar siviller ise Suriye'de "savaş mağduru göçmenlerin" sayısını arttırıyor.

Son haftada bu bölgelerden kaçan sivillerin sayısının 150 bine yaklaştığı belirtiliyor.

Yeni savaş göçmenleri Türkiye sınırına yakın bölgelere akın ediyor. Bir kısmı akrabalarının yanına bir kısmı ise çadır kamplara yerleşse de Türkiye'ye geçmeyi düşünenler de var. Ancak yeni mülteci kabul edilmiyor.
 


Kızılay Başkanı Kerem Kınık sınır bölgelerindeki mülteci kamplarında kapasitenin dolduğunu söyledi.

"Sınırdaki kampların kapasiteleri doldu, yönetilmez bir kriz kapıda"

"İdlib'in Kuzeyine yönelen yüzbinler için çok acil uluslararası koruma ve insani desteğe ihtiyaç var" diyen Kınık şunları söyledi:

"Türkiye sınırındaki kamplarımızın kapasiteleri doldu, bu kitlesel göç hareketini uluslararası sistem durdurmazsa yönetilmez bir kaos ile karşı karşıya kalabiliriz"

25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında artan saldırılar, aynı yoğunlukta sürüyor.

Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018'den bu yana gerçekleşen hava saldırılarında 750 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU