Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır sınırında Filistinliler üzerinde artan baskıya karşı uyardı

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ebu Zeyd “Refah'ta herhangi bir askeri operasyona sadece Mısır'ın değil uluslararası toplumun da karşı olduğunu” söyledi

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nda bekleyen Filistinliler / Fotoğraf: DPA

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, “Mısır sınırındaki Filistinlilere daha fazla baskı uygulama girişimi” olarak tanımladığı duruma karşı uyarıda bulundu ve bunun İsrail ile ilişkileri gereceğini söyledi.

Ebu Zeyd, dün gece MBC Mısır televizyonuna verdiği demeçte, Mısır ile İsrail arasındaki barış anlaşmasının ‘ihlallerini’ ele alacak mekanizmaların mevcut olduğunu söyleyerek, iki ülke arasında onlarca yıl süren savaş halini sona erdiren 1979 tarihli anlaşmaya atıfta bulundu.

Ebu Zeyd İsrail ile yapılan anlaşmanın ‘on yıllardır istikrarlı’ olduğunu belirterek, anlaşmanın uygulanmasını takip eden mekanizmalar olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana 34 binden fazla kişinin ölümüne ve 77 binden fazla kişinin yaralanmasına neden olan savaşı sürdürürken, Mısır doğu sınırında aylardır bir ateşkes anlaşması arayışında.

Kahire, ABD ve Katar'ın da katılımıyla İsrail ile Hamas arasında dolaylı görüşmelere ev sahipliği yapıyor; ancak şu ana kadar savaşı durdurmayı başaramadılar.

Gazze'nin kuzeyini ve ardından Han Yunus'u işgal eden İsrail, Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki en güney bölgesi olan Refah'ta büyük bir askeri operasyon tehdidinde bulunuyor.

Ebu Zeyd “Refah'ta herhangi bir askeri operasyona sadece Mısır'ın değil uluslararası toplumun da karşı olduğunu” söyledi ve bölgenin ‘daha fazla gerilime ve insani acıya dayanamayacağı’ uyarısında bulundu.

İsrail'i, ‘Gazze Şeridi'ni yaşanmaz hale getirme girişimlerine işaret eden’ uygulamalarda bulunmakla suçlayan Ebu Zeyd, bölgenin ‘Filistin davasını tasfiye etme’ girişimleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU