Almanya esrar planında geri adım attı: Lisanslı dükkanların yerine "sosyal kulüpler" açılacak

Ülke genelinde eğlence amaçlı esrar kullanımının yıl içinde tamamen yasal olması bekleniyor

Almanya'da esrarın yasallaştırılması planının yılda 5 milyar dolar ek gelir yaratması ve 27 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor (Reuters)

Almanya'da hükümet aylar süren görüşmelerin ardından eğlence amaçlı esrar kullanımını tamamen yasalaştırma planından geri adım attı.

Yeni planda, daha önce düşünülen ülke genelinde açılacak lisanslı esrar mağazaları ve eczanelerin esrar satışı yer almadı. Bunun yerine kullanıcıların kendi evinde kenevir yetiştirmesine izin verilecek ve 500 kişiye kadar üye kabul edebilecek "sosyal kenevir kulüplerinden" esrar temin edilebilecek.

Almanya'nın yeni kenevir planı, Alman hükümetiyle Avrupa Komisyonu arasında aylar süren müzakerelerin ardından açıklandı. Komisyon'un Almanya'nın planının ne kadarlık kısmına onay vereceği uzun süredir merak ediliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Politico tarafından incelenen yeni plana göre, 18 yaşından büyük yetişkinler evlerinde üç adete kadar kenevir bitkisi yetiştirebilecek veya kâr amacı gütmeyen sosyal kenevir kulüplerinden esrar satın alabilecek.

Benzer kenevir kulüpleri İspanya ve Malta'da bulunuyor.

Sosyal kulüplerin ticari tedarik zincirleri kurmak için bir model olarak değerlendirileceği belirtilirken, düzenli olarak denetlenecek tedarik zinciri oluşturma sürecinin 5 yıl sürmesi bekleniyor. 

Bu kulüplerin ayrıca gençlerin korunması, bağımlılığın engellenmesi gibi görevleri olan kişileri çalıştırması zorunlu tutulacak.

Bunun yanı sıra, 25 grama kadar esrar bulundurmak da yasal olacak. Ancak uyuşturucunun reklamını yapmak yasak olacak ve 21 yaş altındaki kullanıcılara satılacak ürünler için THC (kenevirin içinde bulunan psikoaktif madde) sınırı uygulanacak. Ayrıca ülke genelinde esrar kullanımı belli alanlarla sınırlı olacak.

Yeni düzenlemede geçmişte esrar bulundurma suçundan hüküm giyen kişilere af getirecek bir madde de yer alacak.

Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, yeni düzenlemenin bu ay içinde parlamentoya sunulacağını söyledi.

Özdemir, "Bugün bir adım daha ileri atıldı. Bu nedenle kenevir kullanımı bu yıl içinde yasal olacak" ifadelerini kullandı.

Ancak koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti, 21 yaş altına uygulanacak THC sınırının gençleri sokak satıcılarına yöneltebileceğine dikkat çekerek düzenlemeyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Almanya'da eğlence amaçlı esrar kullanımının yasallaştırılması, seçim sonrası koalisyon görüşmelerinde tarafların üzerinde uzlaştığı ve hükümet programına aldığı konulardan biriydi.


Independent Türkçe, Politico, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU