Vatikan kökenli Şeytan Çıkarıcılar Derneği, Russell Crowe'un yeni filmini kınadı

Uluslararası Şeytan Çıkarıcılar Derneği, Crowe'un filmine çamur attı

Uluslararası Şeytan Çıkarıcılar Derneği (The International Association of Exorcists/IAE), Russell Crowe'un son filmi Şeytanın Düşmanı'nı (The Pope's Exorcist) kınadı.

Sony Pictures yapımı filmin geçen ay yayımlanan fragmanında "Vatikan'ın Baş Şeytan Çıkarıcısı Peder Gabriele Amorth'un gerçek notlarından alınmıştır" iddiası var.

Crowe, filmin yapım notlarında "Aslında Vatikan'da Baş Şeytan Çıkarıcı denen gerçek bir makam var" diye açıklıyor:

Peder Gabriele Amorth, 36 yıl boyunca bu görevi yürüten ve onbinlerce şeytan çıkarmaya dahil olan gerçek bir adamdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat geçen ay The Guardian'da yayımlanan bir açıklamada, bizzat Amorth'un 1990'da kurduğu IAE, filmi "asılsız … vahşet sineması" diye niteledi.

IAE bir Vatikan komplosu içeren filmin senaryosunun, "esas düşmanın şeytan mı, yoksa kilisenin gücü mü olduğu" konusunda "kabul edilemez bir şüphe" oluşturduğunu iddia etti.

Amorth, 2000'e kadar IAE'nin başkanıydı ve 2016'da öldü, kariyeri boyunca 160 bin şeytan çıkarma gerçekleştirdiğini iddia etti.

IAE'nin açıklaması şöyle devam ediyor:

Nihayetinde şeytan çıkarmanın anormal, canavarca ve korkutucu bir fenomen olduğunu, şiddetli tepkileri muazzam zorluklarla karşılanabilen şeytanın tek kahraman olduğu inancını aşılıyor.

Bu, Katolik kilisesinin verdiği yönergelere uyularak gerçekleştirilen şeytan çıkarma bağlamında yaşananların tam tersi.

Grup, açıklamasının fragmana yanıt olarak paylaşıldığını, film 7 Nisan'da Kutsal Cuma günü dünya genelinde yayımlandıktan sonra daha fazla yorum yapacağını belirtti fakat henüz ikinci bir açıklama gelmedi.

The Independent, yorum için IAE'yle temasa geçti fakat henüz yanıt alamadı.

Yapımcı Michael Patrick Kaczmarek, rahip ölmeden önce Amorth'un An Exorcist Tells His Story (Bir Şeytan Çıkarıcısı Hikayesini Anlatıyor) ve An Exorcist: More Stories (Şeytan Çıkarıcısı: Daha Fazla Hikaye) adlı iki anı kitabının haklarını almıştı.

Kaczmarek, "[Amorth'u] benimle çalışmaya şans verirse, filmde Katolikliğin korunmasını sağlamaya çalışacağıma, kendisinin yanı sıra Kilise ve tarikatının da saygı göreceğine ikna edebildim" demişti.

Yapımcı ortaklarım ve ben bunu her zaman şeytan çıkarıcıların James Bond'u olarak sunduk... Anlatabileceğimiz hikayelerin sayısının ucu bucağı yoktu.

Şeytanın Düşmanı, Türkiye'de 5 Mayıs'ta gösterime girecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU