PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 9 Nisan 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Çin ve ABD, Zambiya'nın borç yükünü çözmesine yardım etme konusunda anlaştı

Çin'in Zambiya Büyükelçisi Du Xiaohui ve ABD'li mevkidaşı Michael Gonzales, Zambiya'nın 14 milyar doları aşan borç yükünü çözmesine yardımcı olmak için bir anlaşmaya vardı. 

Afrika'nın en büyük ikinci bakır üreticisi Zambiya, Ağustos 2020'den beri ekonomisini yeniden yapılandırmak için çaba harcıyor. Çinli alacaklılar ülkenin dış borcunun 5,7 milyar dolarını oluşturuyor.

Buna ek Zambiya yaklaşık 3,5 milyar dolar tahvil sahiplerine borçlu. Geçen sene IMF, 1,3 milyar dolarlık bir kurtarma paketini onaylamıştı lakin bu borç batağından çıkması için yeterli olmadı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in geçtiğimiz günlerde Lusaka'ya yaptığı ziyarette Zambiya Devlet Başkanı hem ABD hem de Çin ile koşulsuz çalışmaya kararlı olduğunu söyledi ve dünyanın en büyük iki ekonomisini en az gelişmiş ülkelerin çıkarları için birlikte çalışmaya çağırdı.


Çad, Alman büyükelçiyi sınır dışı ediyor

Almanya'nın Çad bBüyükelçisi Gordon Kricke'den 48 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi.

Çad hükümeti ülkenin içişlerine karışmasından rahatsızlık duyulduğunu belirterek büyükelçiyi "kaba tavır" ve "diplomatik gelenekleri hiçe saymakla" suçladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise "Çad hükümetinin büyükelçimizi istenmeyen adam ilan etmesinin nedenleri bizim için kesinlikle anlaşılmaz. Bu konuda Çad hükümeti ile temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.

Kricke, Temmuz 2021'den beri Çad'daki Alman büyükelçiliği görevini yürütüyor. Daha önce Nijer'de görev yapan Kricke, Almanya'nın Sahel özel temsilcisiydi.


Burkina Faso'da Fransız karşıtlığı yükselmeye devam ediyor

Burkina Faso, Fransız gazeteleri Le Monde ve Liberation muhabirlerini kovduğunu bildirdi.

Ulusal Güvenlik Birimine çağrılan 2 Fransız gazeteciye, "Akreditasyonunuz ve basın kartınız iptal edildi. Burkina Faso'dan ayrılmak için 24 saatiniz var" dendi.

Haklarında verilen "sınır dışı" kararı üzerine muhabirler ülkeden ayrılarak Fransa'nın başkenti Paris'e döndü.

Burkina Faso, El Kaide'ye bağlı bir grubun lideriyle röportaj yaptığı gerekçesiyle 27 Mart'ta Fransız kamu televizyonu France 24'ün yayınını askıya almıştı.

Hükümet, France 24'ün "terörist bir grubun yetkilisiyle röportaj yaparak onların sözcülüğüne soyunduğunu ve terörü meşrulaştırdığını" açıklamıştı.

Fransa ile Burkina Faso ilişkileri son yıllarda oldukça gergin. Burkina Faso'da Fransız karşıtlığı her geçen gün yükselmeye devam ediyor.


Kenya Devlet Başkanından Afrikalı liderlere iklim değişikliği çağrısı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Afrikalı liderlere çağrıda bulunarak ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele etmek için birleşmesi gerektiğini vurguladı.

Dünyadaki iklim değişikliği krizinden en çok etkilenen ülkeler Afrika kıtasında bulunuyor. Başkan Ruto, iklim değişikliğinin Afrika üzerindeki orantısız etkisini aza indirgemek için toplu bir çaba göstermesinin gerekliliğini vurguladı.

Afrika'da iklim değişikliğine bağlı kuraklık ve seller sonucu milyonlarca insan gıda güvensizliğinin yanı sıra açlık ve kıtlık ile karşı karşıya. 


Sudan'da sivil yönetime geçiş krizi derinleşti

Sudan Askeri Konsey Başkanı Abdel Fattah El-Burhan, ülkenin demokratik geçişine devam etmek için bir anlaşmanın imzalanmasının, "devrimin canlılığını koruyan sağlam çerçeve" amacıyla ertelendiğini söyledi.

Asker ve sivil gruplar arasındaki anlaşmanın sonucu olarak sivil yönetime geçiş için 1 Nisan'da anlaşma imzalanması planlanmıştı lakin taraflar arasındaki anlaşmazlık sonucu imza töreni gerçekleşmedi.

Geçen aralık ayında, Sudan'ın askeri ve siyasi güçleri aylarca süren krizi çözmek için bir çerçeve anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında iki yıllık bir geçiş dönemi ve anlaşmayı imzalayan siyasi partiler tarafından bir sivil başbakanın atanması amaçlanıyordu.


Ruanda soykırımının 29'uncu yıldönümünde kurbanlar anıldı

Ruanda'da 1994'te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı.

Ülkede 100 gün süren katliamda, 800 binden fazla ılımlı Hutu ve Tutsi hayatını kaybetmişti. Katliamda hayatını kaybeden kurbanlar Başkent Kigali'de anıldı.

Soykırımda sürecinde katledilmiş, zulüm görmüş sivillere ait kişisel eşyaların yanı sıra buralarda işlenen suçları anlatan görselleri de içinde barındıran başkent Kigali'deki Soykırım Anıtı'nda soykırımın 29'uncu yıldönümü kapsamında kurbanlar anıldı. Müze olarak da faaliyet gösteren soykırım anıtında, soykırımın acı hatırasını bugünlere taşınıyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU