Görevinde 10 yılı dolduran Papa Francis'in karnesi

86 yaşına gelen Katolik Kilisesi lideri neleri başardı, neleri yapamadı?

2013'te görevden çekilen Alman Papa'nın yerine Arjantinli Jorge Mario Bergoglio geçmişti (Reuters)

Papa Francis, 13 Mart 2013'te başladığı görevinde 10. yılını bugün doldurdu. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Katoliklerin bir numaralı din insanının bu sürede yaptıklarını değerlendirdi. 

Basit ve güçlü konuşan Arjantinli papa, 2013'te Time tarafından yılın kişisi seçildiğinde dergi ona "Halkın Papası" demişti. 

Beklendiği gibi daha muhafazakar isimler, bu süreçte Papa Francis'e karşı diş biledi. Bu isimlerin "gizli bir planla" Papa Francis'i istifaya zorlamaya çalıştığı iddiaları dahi ortaya atılıyor

Francis LGBTQ, göç ve çevre konusundaki söylemleriyle gündem belirlemeye devam ediyor. Ancak büyük beklentilerin zamanla yerini hayal kırıklığına bıraktığını söylemek de mümkün. Eskiden onu destekleyenler, şimdi onun krizdeki Katolik Kilisesi'ni yeterince değiştiremediğini söylüyor. 

Neleri başardı?

Latin Amerikalı ilk papa olarak seçilmesi, Katolik Kilisesi'nin daha geniş coğrafyaları temsil etme iddiasını güçlendirdi. Yeni kardinalleri önceden daha az temsil edilen yerlerden seçerek sonraki papaların Batılı olmaması ihtimalini artırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Francis, Afrika ve Asya ziyaretleriyle Katolikliğin yayıldığı bu yerlere özen gösterdi. 

Batılı liderlerin duvar ördüğü göçmenleri o ziyaret etti. Yunanistan'daki mülteci kamplarını tek tek dolaştı, hatta göçmenlerin ayaklarını dahi yıkadı. Milyonlarca çaresizin sesi olmaya çabaladı.

Küresel iklim değişikliği konusunda da sesini çıkararak doğaya saygı göstermenin önemini vurguladı. İklim krizinin faturasını fakirlerin ödeyeceğini defalarca söyledi. 

"Ben kimim ki yargılayayım?" diyerek eşcinsellerin toplumsal kabulü için cesur bir adım attı. Eşcinsel evliliğinin yasaklanmasına karşı çıkmaktan da geri kalmadı. 

Neleri yapamadı?

Kilise'deki cinsel istismar ifşaları onun döneminde de görüldü. Vatikan'da konuyla ilgili zirve düzenlemek gibi konuyla ilgili emsalsiz adımlar atsa da yeterli şeffaflığı sağlayamadı. Kilise hâlâ cezalandırılan din insanlarıyla ilgili bilgi paylaşmaktan kaçınıyor. Francis, kendisine yakın olan Arjantinli Piskopos Gustavo Zanchetta'ya yönelik iddialar hakkında da yeterince etkin davranmamakla suçlanıyor. 

Papa, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasına karşı etkin bir rol oynamamakla eleştiriliyor. Savaşın başlangıcında doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i hedef almayarak ve NATO'yı eleştirerek tarafsız bir tutum sergilemeye çalışması, eleştiri oklarını ona yöneltti. Sonrasında Moskova'yı daha çok yerse de Ukraynalılar bu durumdan memnun kalmadı.

Papa'nın yetersiz bulunduğu bir diğer alansa, Kilise'deki kadınların rolünü artırmaması. Vatikan hâlâ erkeklerden ibaret bir dünya olarak görülüyor. 

İstifa edecek mi?

86 yaşındaki Francis, özellikle dizlerinde sorun yaşamasına rağmen dünyayı gezmeyi sürdürüyor. Gelecek ay Macaristan'a, yazın Portekiz'e gitmesi bekleniyor. Moğolistan ve Hindistan ziyaretlerine niyet ettiğini de belirtiyor.

Sağlık durumu kötüleşirse istifa edebileceğini belirtse de son dönemlerde defalarca henüz bu noktaya gelmediğini vurguladı. 

Yeni kardinaller atayarak muhafazakar selefleri XVI. Benedict ve II. John Paul'un yerleştirdiği kadroları değiştiriyor. 


Independent Türkçe, Washington Post, The Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU