Can Ataklı: 100 asker neden şehit oldu?

“Depremden hangi askeri tesisler etkilendi, hasarın boyutu ne kadar, 100 askerimizi nerede veya nerelerde şehit verdik?”

Fotoğraf: AA

Korkusuz yazarı Can Ataklı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla 100 askerin hayatını kaybettiği açıklamasını hatırlattı ve “Depremden hangi askeri tesisler etkilendi, hasarın boyutu ne kadar, 100 askerimizi nerede veya nerelerde şehit verdik?” diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Can Ataklı'nın yazısının ilgili kıismı şöyle:

Depremin ağır bilançosu içinde ne yazık ki vatani görevlerini yapan Mehmetçikler de vardı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bir süre önce askeri birliklerin de depremden zarar gördüğü söylemişti.

Akar şöyle konuşmuştu: “Şu anda 2 arkadaşımız hala kayıp. Enkaz altında olduğunu değerlendiriyoruz. Onlarla ilgili çalışmalarımızı ilgili kurumlarla, birimlerle koordineli bir şekilde sürdürüyoruz. Bazı kayıplarımız var bizim silah arkadaşlarımızdan. 100 olarak gerçekleşti bu maalesef. Yaralılarımız var yaralılarımıza da her türlü itina gösteriliyor.”

Milli Savunma Bakanı, 100 askerimizin şehit olduğunu belirtirken nedense hangi bölgelerde hangi askeri birliklerde hasar olduğunu söylemedi. Aynı şekilde şehit olan silahlı kuvvetler mensuplarının rütbelerinden de hiç söz etmedi, sadece “100 asker” dedi. Peki deprem onca cana ve mala mal olurken Milli Savunma Bakanı neden yeterli açıklama yapmaz? Depremde ölen askerlerin şehit olduğunu söylüyor Milli Savunma Bakanı ama bu askerler için tören yapıldığını hiç görmedik duymadık.

Şehit askerler aslen nereli, cenazeleri ne zaman nerede kaldırıldı, tek satır bilgi bile yok. Bu askerler bütün bölgeye yayılmış askeri birliklerde mi şehit oldu yoksa bir tek yerde mi can verdiler. Depremle birlikte iktidar bilgi akışında ve şeffaflıkta çok ketum oldu. Sanıyorum ilk anlarda yapılan ağır hataların üstü iyice örtülmek isteniyor. Askerin neden alana geç sürüldüğü konusu hala karanlık. Ortada onca iddia var, üstelik bu iddialar çok önemli kişileri hedef gösteriyor ama tek satır açıklama bile yapılmadı şu ana kadar.

Milli Savunma Bakanı, bizzat AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın talimatıyla askeri birliklerin depremden hemen sonra sahaya indiğini söylüyor ama nedense askeri gören hiç yok. Üstelik bakana defalarca seslendik, “İlk üç gün hangi ilde, hangi bölgede, hangi birlikler kaç kişilik ekipler halinde depreme müdahale etti, bu konuda bilgi verin lütfen” dedik, yine hiç cevap verilmedi. Başta deprem bölgesinde derin acılar içinde kıvranan vatandaşlar olmak üzere tüm ülkede oluşa öfke sonucu Erdoğan üç kez, “Depremden sonraki üç gün içinde yeterli olamadık, helallik istiyorum” çağrısı yaptı.

Bu da o çağrıların, yakarışların, isyanların doğru olduğunun bir kanıtı. Kimse sırf provokasyon olsun, Erdoğan zora girsin diye “Devlet nerede?” sorusunu sormadı. Devlet ilk başta gerçekten yoktu. Ama iktidar başarısızlığın üstünü örtmek için yardım çığlıkları atan herkese ağır hakaretler etti. Şimdi yarım ağız özür dilenmesi, deprem bölgesinde yaşayan ve sosyal medyada şikayetlerini dile getirenlere dava açılmayacağının açıklanması bu gerçeği ortadan kaldırmaz.

Milli Savunma Bakanı Akar’a bir kere daha sormak istiyorum; Depremden hangi askeri tesisler etkilendi, hasarın boyutu ne kadar, 100 askerimizi nerede veya nerelerde şehit verdik? Bu askerlerin şehit olduğu yerlerdeki tesislerin depreme dayanıklı olmamasının sebebi nedir, bu binalar ne zaman ve kimler tarafından yapılmıştır? Sırf vatani görevlerini yaptıkları için depreme maruz kalan ve can veren evlatlarımızın hesabını sormayalım mı?

 

Korkusuz

DAHA FAZLA HABER OKU