Türkiye, ülkeler sıralamasında 10. sıraya yükselebilecek mi?... "Kayıplar bizim için avantaj"

Avrupa haftasının tamamlanmasıyla yola devam edecek takımlar belli oldu. 3 ekiple devam edecek Türkiye için UEFA Ülkeler Sıralaması'nda 10. sıra ve Şampiyonlar Ligi yolu da açıldı. Spor yazarı Umut Eken, konuyu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki önemli organizasyonları UEFA Avrupa Ligi ile Konferans Ligi'nde 4 ekiple mücadele eden Türkiye, Trabzonspor'un vedasıyla 3 takımla yola devam edecek.

Türk ekiplerinden Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi, Başakşehir ile Sivasspor da UEFA Konferans Ligi'nde yer alıyor.

Kalan müsabakalar, Türkiye'nin UEFA Ülkeler Sıralaması'ndaki yeri için de büyük önem taşıyor.

UEFA Ülkeler Sıralaması'nda sezona 20. sırada başlayan ve elemeler sonrası İsrail'in de gerisinde kalarak 21. sıraya kadar gerileyen Türkiye, sonrasında elde ettiği puanlarla tırmanışa geçti.

Bu sezon Avrupa'da 11 bin 200 puan toplayarak 12. sıraya yükselen Türkiye'nin ilk 10'a girmesi için büyük bir avantaj sağlandı.

 

 

Sırbistan ve Avusturya'nın Avrupa'da temsilcisi kalmadı

Bu hafta oynanan maçların ardından sıralamada Türkiye'nin üzerinde yer alan Sırbistan ve Avusturya'dan temsilci kalmaması bu durumu daha da olumlu kıldı.

12. sıradaki Türkiye'nin 31 bin 500, 11. sıradaki Sırbistan'ın 32 bin 375 ve 10. sıradaki Avusturya'nın 34 bin puanı bulunuyor.  

İlk etapta 11. sıra için şansı artan Türkiye'nin hedefi 10. sıra.

Türk ekipleri sezonu ilk 10'da tamamlayabilirse, 2024-25 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan takım gönderebilecek.

Fenerbahçe, Sivasspor ve Başakşehir'in Türkiye'yi ilk 10'a taşıyabilmesi için en az 6 galibiyet alması gerekiyor. Geçilen her tur için de ayrıca ülke puanı kazanılıyor.

Türkiye, bu sezon Avrupa'da en çok puan toplayan 7. ülke konumunda.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Türk takımları ülke puanı açısından durumu ciddiye aldı"

Spor yazarı Umut Eken, Türk temsilcilerinin bu sezonki Avrupa performansını ve ülkeler sıralamasında 10. sıra şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Bu sezon takımların Avrupa maçlarına daha çok önem verdiğini söyleyen Eken, "Başakşehir çok motiveydi, Sivasspor ligde kötü zamanlar geçirmesine rağmen Avrupa'da as kadroyla mücadele etti. Geçmişte eleştirilen Abdullah Avcı bu sene en iyi kadrolarla sahada olmaya çalıştı. Genel itibariyle Türk takımlarının ülke puanı ve futbolu açısından durumu ciddiye aldıkları söylenebilir" diye konuştu.

"Hâlâ çok ciddi sıçrama kaydettiğimizi söylemek mümkün değil"

Elde edilen başarıda kulüplerin mücadele ettiği organizasyonlardaki takımların seviyesinin de etkili olduğunun altını çizen Eken, şu ifadeleri kullandı:

Şöyle de bir gerçek var: Şampiyonlar Ligi'nde yokuz. Konferans Ligi çok yeni başlamış bir organizasyon. UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe'nin çok iyi dönemlerinde oynanmış maçlar var. Hepsi birer faktör. Diğer taraftan hâlâ Avusturya, Çekya, İsviçre'nin olduğu banttayız. Hâlâ çok ciddi bir sıçrama kaydettiğimizi söylemek mümkün değil. Bunu devam ettirmemiz, pedallara daha sıkı asılmamız lazım. 

 

Fenerbahçe-AA.jpg
Avrupa Ligi grubunu lider bitiren Fenerbahçe, doğrudan son 16'ya kaldı / Fotoğraf: AA

 

"Avrupa bir kazanç kapısı"

Avrupa arenasının ekonomik getirisinin de başarıyı tetikleyen önemli etkenlerden olduğuna değinen Eken, "Gelirlerin her geçen gün daraldığı, başarılı olunduğunda statların dolduğu bir dönemdeyiz. Mevcut kurda elde edilen gelirlerin TL'ye çevrilmesi var. Avrupa'daki gelir, buradakilerle kıyaslanamayacak düzeyde. Bu bakımdan Avrupa bir kazanç kapısı. Sonraki yıllarda da takımlarının işlerini kolaylaştıracak da bir süreçten geçiyorlar. Topladıkları puanlar başka eşleşmelere de katkı sağlayacak" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yarıştığımız ülkelerin kayıpları bizim için avantaj"

Türkiye'nin üzerinde yer alan ülkelerin takımlarının elenmesinin büyük bir avantaj yaratacağını düşünen Eken, "Trabzonspor elense de sıralamada yarıştığımız ülkelerin kayıpları var. Bu bizim için avantaj. Bundan sonra alacağımız her artı puan, bizi onların üstüne çıkartacak. O açıdan olumlu ama maalesef genel anlamda futbol ve sonuç bakımından Avrupa'yla aramızın açıldığını düşünüyorum" şeklinde görüş belirtti.

"6 galibiyet çok yakın bir hedef gelmiyor, umarım ben yanılırım"

Türkiye'nin ülkeler sıralamasında 10. basamağa yükselme şansının çok zor olduğunu düşünen Eken, sözlerini şöyle noktaladı:

Sonuç odaklı oynayamadığımız sürece maalesef yatırımlar, transferler, kadroların bir kıymeti olmuyor. Bu gerçeği göz önüne alarak bundan sonraki süreçlerde takımlarımızın 6 galibiyet alması çok yakın bir hedef gelmiyor bana. Keşke daha umutlu konuşabilseydik ama geçmiş yıllarda Avrupalılarla favori olarak çıktığımız karşılaşmalarda büyük üzüntüler yaşadık. Böyle tecrübelerimiz ve derslerimiz var. Dün akşamki Basel-Trabzonspor maçı da onlardan biriydi. Umarım ben yanılırım.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU