Soyer: Atatürk, İktisat Kongresi'ni düzenleme görevini meclise vermedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hazırlıklarını uluslararası basın kuruluşlarından gazetecilerle paylaştı. Soyer, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da 17 Şubat'ta İktisat Kongresi düzenlemesini değerlendirdi

Soyer: Cumhuriyetin yeni yüzyılının iktisat politikalarının oluşturulmasını hedefliyoruz. Geleceğin iktisat politikalarının belirlenmesi ve gençlerin kendi gelecekleriyle iligli hayaller kurmaya başlamasını istiyoruz. Demokrasi, tarih, doğa ve inovasyon masaları kuracağız / Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Birimi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenecek "İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi" öncesinde İstanbul'da yabancı basın kuruluşlarından gazetecilerle bir araya geldi.

100 yıl önce olduğu gibi, "İzmir neden öncü rolü üstlenmesin" görüşüyle yola çıktıklarını ve cumhuriyetin "ikinci yüzyılını" dönüm noktası olarak kabul ettiklerini belirten Soyer, geleceğin iktisat üzerinden şekilleneceği gerekçesiyle bunu İktisat Kongresi'yle anlamlandırmak istediklerini söyledi.

"18-30 yaş arası gençlerin yüzde 86'sı geleceğe dair hayal kuramıyor"

Türkiye'de 18-30 yaş arası gençlerin yüzde 86'sının geleceğe dair hayal dahi kuramadığına dair Konda anketinin kendisi için belirleyicilerden biri olduğunu da kaydeden Tunç Soyer, mevcut durumu daha net anlatan bir tablonun bulunmadığını ve bu şekilde ülke geleceğini inşa etmenin de mümkün olmadığını ileri sürdü.

"Günümüzde yapılan şey siyaset olmaktan çıktı, 'sığ siyaset' haline geldi"

Mevcut gündemin siyasi karmaşasından uzak durmaya çalıştığını vurgulayan Tunç Soyer, günümüzde yapılan şeyin siyaset olmaktan çıktığı eleştirisinde bulunarak, bunun "sığ siyaset" olduğu yakıştırmasını yaptı.

Soyer, 'çürümüşlükler içinde çürümemişlik, geleceğe dair özlemleri, gerçek hayalleri ortaya çıkaracak bir taze kök arayışında olduklarını da sözlerine ekledi.

Seçim tarihiyle ilgili tartışmalardan da uzak duran Soyer, "horoz dövüşü"nde bir taraf olmak istemeyerek, "başka bir kavga vermeyi seçtiklerini ve hayatın yerelde aktığını, yerelden değişeceği" yorumunu yaptı. 

“Bugünün siyasal sorunlarına çözüm aramak derdinde değiliz”

Soyer, “Bugünün siyasal ikliminde, bugünün siyasal sorunlarına çözüm aramak derdinde değiliz. Bugünün siyasal ikliminde geleceğin iktisat politikalarının belirlenmesine katkı vermek istiyoruz. Kucaklayıcı, kapsayıcı bir tablo ortaya koymaya çalışıyoruz. Amacımız geleceğin iktisat politikalarının belirlenmesi ve gençlerin kendi gelecekleriyle ilgili hayaller kurması” şeklinde konuştu. 

Sadece geçmişin değil, iyi tasarlanmış bir geleceğin de miras bırakılabileceği görüşüyle hareket ettiklerini dile getiren Soyer, "Gelecekte kim iktidar olur bilmiyorum, umurumda da değil ama kimin iktidarı olursa olsun, bugünün Türkiye'sinde işçiler, çiftçiler, sanayiciler, tüccarlar ve esnaflar, nasıl bir gelecek öngörmüşler ve nasıl çözümler üretmeye çalışmışlar, bunu bırakmak istiyoruz" dedi.

"Bu tablo kader değil, değişmesi mümkün"

Soyer, konuşmasında ekonomi ve ekoloji ilişkisine de değindi. 100 yıl önce gerçekleşen İktisat Kongresi'nde masada doğa yer almazken günümüzde insanlığın etkisiyle iklim krizinin tehlikeli boyutlara dikkati çeken Soyer, "Ekolojiyi yok sayarak ekonomiyi ileri taşıyamazsınız. Ekolojik, kirli ayak izi, doğanın kendini yenileme eşiğini aştı" yorumunu yaptı.

Soyer, iklim krizi, kuraklık, yoksulluk gibi durumların kader olmadığını ve değişebileceğini de vurguladı.

"Atatürk, İktisat Kongresi'ni düzenleme görevinde sivil organizasyon yapmayı tercih etti"

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da aynı tarihlerde bir iktisat kongresi düzenleyecek olmasına ilişkin ise Tunç Soyer, şöyle konuştu:

100 yıl öncesindeki koşulları hatırlamakta fayda var. Atatürk, İktisat Kongresi'ni düzenleme görevini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne vermiyor, sivil bir organizasyon yapmayı tercih ediyor. Onun için Türkiye'nin her yerinden toplanan delegelerle sivil bir kongre düzenliyor. Sivilden kastım şu, delegeler devleti temsil eden yapılardan gelmiyor. İşçi örgütleri, köylü örgütleri, sanayici örgütleri... O günün koşullarındaki yapılanmalar. Kısacası, bu bizim bir yerel inisiyatifimiz, biz yerelde bu organizasyonun tarihsel sorumluluğunu taşıyoruz. '100 yıl önce neden İzmir' dediğimizde verdiğimiz cevaplar, bugün de 3 aşağı 5 yukarı aynı."

Soyer, valiliğe de kongreye destek vermek için teklifte bulunduklarını aktardı.

"2050'de 70'in üzerinde kent hayatının olacağı varsayılıyor"

Kırsaldan ziyade kent yaşamının geleceği şekillendireceğine değinen Soyer, 2050'de 70'in üzerinde kent hayatının olacağının varsayıldığını dile getirerek "Gelecek, şehirlerin dünyası olacak. Hayat yerelde akıyor. Dünyayı değiştirecek şey yerelden gelecek" dedi.

Tunç Soyer, sorunlara ilişkin yereldeki çözümlerin daha da önemli hale geleceğini sözlerine ekledi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ne olmuştu?

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin 10 Ağustos ve 1 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen ve kongrenin ilk safhasını oluşturan paydaş buluşmaları tamamlanmış, bu kapsamda çiftçi, işçi, sanayici, tüccar ve esnaf örgütlerinin katıldığı oturumlar yapılmıştı.

Paydaş buluşmalarının ardından sıra, ikinci aşama olan uzman toplantılarına geldi.

İlk uzman toplantısı, 'Birbirimizden Razıyız' buluşması 13 Ocak'ta gerçekleşti.

'Doğamıza Dönüyoruz' toplantısı ise 20 Ocak'ta yapılacak. 

'Geçmişimizi Anlıyoruz' toplantısı 25 Ocak’ta, 'Geleceği Görüyoruz' toplantısı ise 4 Şubat'ta gerçekleştirilecek.
 
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi 15-21 Şubat'ta 

Uzman toplantılarının ardından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi düzenlenecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU