Belarus lideri Lukaşenko'dan iadeyi ziyaret: "Putin'le pek çok konuda anlaştık"

"Görüşmede Ukrayna'nın adı bile geçmedi"

Rus Devlet Müzesi'nde gerçekleşen görüşmenin gayrıresmi olduğu bildirildi (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, St. Petersburg'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu toplantısında pazartesi günü bir araya geldi.

Salı günü Kremlin'le Belarus Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan ortak açıklamada, Ukrayna'da süren savaştan bahsedilmezken, liderlerin görüşmesine dair detaylar da paylaşılmadı.

Devlete ait Belarus Telgraf Ajansı'nın (BelTa) aktardığına göre Lukaşenko, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Görüşmemizin buluşup çay içmekten ibaret olduğunu düşünenlere, durumun böyle olmadığını söylemeliyim. Birçok önemli konuyu ele aldık. Bazen ülkelerin bunu gerçekleştirmesi yıllar sürer. Birçok sorunda çözüme yaklaştık.

Lukaşenko'nun "pek çok konuda anlaşma sağlandığını söyleyerek, bunun için Putin'e teşekkür ettiği" de bildirildi. Görüşmenin çoğunlukla ekonomiyle ilgili başlıklara odaklandığı da ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin'inse görüşmeyi "birçok önemli meseleyi değerlendirmek için iyi bir fırsat" olarak nitelediği aktarıldı.

Lukaşenko'nun ziyareti, Rus liderin geçen hafta Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la Belarus'un başkenti Minsk'e gitmesinin ardından geldi.

Putin, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada iki ülkenin de Batı'nın yaptırımlarına karşı ortak mücadeleye devam edeceğini, ekonomi ve güvenlik alanlarında işbirliğini de sürdüreceğini söylemişti.

İki ülkenin ordusu, geçen hafta Belarus'un Ukrayna ve Polonya sınırındaki Brest bölgesinde ortak askeri tatbikat da düzenlemişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Direktörlüğü Başkanı Kirilo Budanov, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a açıklamasında tatbikatın, Ukrayna'yı cephede Ruslara karşı savaşan askerlerini bu sınır bölgesine yönlendirmeye zorlamak için yapıldığını savunmuştu.



Independent Türkçe, New York Times, Pravda

DAHA FAZLA HABER OKU