Fiji pandemide başa çıkılamaz hale gelen başıboş köpek sorununu tartışıyor

"Pek çok kişi, köpeklerin insanlara saldırmasından şikayet ediyor. Ancak bu hayvanların insanlara saldırıp ısırmasının nedeni, gördükleri kötü muamele"

Fiji'de gönüllüler ve uzmanlar artan köpek sayısıyla mücadele etse de sayıları yetersiz (Reuters/Arşiv)

Fiji'de Kovid-19 pandemisinin kısırlaştırma çalışmalarına darbe vurmasının ardından sokak köpeklerinin sayısı hızla arttı.

Güney Pasifik'teki ülkede yetersiz sayıdaki ve kısıtlı imkanlara sahip barınaklar, nüfusu patlayan köpekleri hem kısırlaştırmak hem de durumlarını iyileştirmek için mücadele ediyor. Zira ada ülkesinde insanlar ve köpekler birbirine saldırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Guardian'ın haberinde, köpek sayısının son yıllarda artmasında, koronavirüs sebebiyle sınırların kapatılması sonucunda gönüllü veterinerlerin ülkeye giriş yapamamasının da etkili olduğu yazıldı.

Başkent Suva'da Hayvanlara Yönelik Zulmü Önleme Derneği'nin yöneticisi Shaneel Narayan, sorunun çok büyük olduğunu söyledi. Sadece Suva'da 20-30 bin köpeğin yollarda dolaştığını belirten Narayan, bunlardan bazılarının sokak köpeği, bazılarınınsa sahipleri olmasına rağmen dışarıya çıkabilen hayvanlar olduğunu vurguladı.

Narayan, Kovid-19'dan önce yılda yaklaşık 3 bin köpeği kısırlaştırdıklarını ancak pandeminin etkisiyle bu faaliyetlerin durduğunu vurguladı:

Köpeklerin bir seferde 5-6 yavrusu oluyor. Yani iki yıl içinde bir mahallede kaç tane hayvan olduğunu düşünün.

Kısırlaştırma çalışmaları son zamanlarda tekrar başladı ancak Hayvanlara Yönelik Zulmü Önleme Derneği ve diğer barınaklar, canlıların sayısıyla başa çıkamıyor.  Narayan, haftada 40-50 köpeğin barınağa getirildiğini bildirdi.

Haberde, başıboş köpeklerin bazılarının hastalık taşıdığı, yolları meşgul ettiği ve çocuklara saldırı haberlerinin manşetlere taşındığı kaydedildi.
 


Güney Pasifik Üniversitesi'nde güvenlik görevlisi olan Petero Bole, köpekleri kampüsten çıkarmak zorunda olduğunu ifade etti:

Onları kovalamalıyız. Köpekler geceleri kampüste dolaşıyor. Suva Belediye Meclisi hayvanlar için tuzak kuruyor. Sabahları iki üç köpek yakalıyoruz.

The Guardian, Lautoka kentinde de durumun başkentteki gibi karışık olduğunu yazdı. 200'den fazla köpeğe ev sahipliği yapan Greater Good Foundation adlı barınaktan Mere Ranedi, hayvanları beslemenin çok zor olduğunu söyledi.

Barınak gönüllüsü Naomi Nacagilevu ise baktıkları köpeklerin çoğunun kötü muamele gördüğünü vurguladı:

Küçük Fijili çocuklar masum hayvanların yanından geçerken onlara sopalarla vuruyor ya da tekmeliyor. Bazı köpeklerin bacakları araba kazasından dolayı yaralı. Domuz avcıları köpeklerin kulağını kesiyor.

Nacagilevu sözlerini "Pek çok kişi, köpeklerin insanlara saldırmasından şikayet ediyor. Ancak bu hayvanların insanlara saldırıp ısırmasının nedeni, gördükleri kötü muamele" diye sürdürdü.

Durum daha da kötüye gidebilir

Sokak köpekleriyle ilgilenen uzmanlar, köpeklerin tuzaklarla yakalanıp kısırlaştırıldıktan sonra salınmasına yönelik programın çözüm olduğunu düşünüyor. Böylece köpek sayısının birkaç yıl içinde düşmesi hedefleniyor.

Öte yandan durum daha da kötüye gidebilir. Zira barınaklar, maddi sorunlarla mücadele ediyor. Lautoka'daki Greater Good Foundation, temmuzda kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Barınak açık kalmayı başarsa da devletten veya bir şirketten bağış almıyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU