Nazi askerli mim paylaşan Elon Musk eleştiri yağmuruna tutuldu

Görünen o ki Twitter'ın yeni patronu, teknolojik değişimle ilgili bir espri yapmaya çalışıyordu

(Twitter)

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk bir Nazi askerinin yer aldığı mimi, teknolojik ilerlemeyle ilgili bir espri mahiyetinde paylaştığı için eleştiri yağmuruna tutuldu.

Tesla ve SpaceX'in milyarder patronu, sırtında posta güvercinleriyle dolu bir kafes taşıyan bir askeri, "3 okunmamış mesaj" yazısı ve kafesin üzerine bir akıllı telefon uygulamasıymış gibi yerleştirilmiş kırmızı bir bildirim işaretiyle birlikte gösteren siyah beyaz fotoğrafı tweetledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Zaman ne kadar da değişti" yazan Musk, "Kuşların gerçek olduğu zamanlar..." diye ekledi.

Fakat dikkatli Twitter kullanıcıları, kısa süre sonra fotoğrafın aslında, taşınabilir telsizlerin henüz savaşta her yerde bulunmadığı Mayıs 1940'ta Fransa'nın işgali sırasında Wehrmacht olarak bilinen Nazi Almanyası ordusunun bir üyesini gösterdiğine dikkat çekti.

Aynı fotoğraf biraz farklı renk tonlamasıyla Getty Images'da "Posta Güvercinleriyle Alman Wehrmacht Askeri" olarak tanımlanıyor.

Alman siyasal iletişim danışmanı Mathias Richel, "Daha iyi bir örnek yok mu Elon? Şu anda, Twitter'daki gelişmelerle ilgili tartışmalar devam ederken?" yazdı.

 

"Hey, neden II. Dünya Savaşı'nda Alman Wehrmacht'ın posta güvercinlerini, teknolojik gelişmeleri harika bir şekilde göstermek için kullanmıyoruz?" "Fakat daha iyi bir örnek yok mu Elon? Şu anda, Twitter'da gelişmelerle ilgili tartışmalar devam ederken?" "Hayır, en iyisi Wehrmact görseli."

 

Daha önce de Musk'ın, Fransız Aydınlanma Çağı yazarı Voltaire'den bir alıntı yapılmışçasına verilen bir neo-Nazi mimi paylaşan bir kullanıcıyla aynı fikirde olduğu bir tweet paylaştığı ve ardından sildiği bildirildi.

"Yani bizi yönetmediğini, bizim için yönettiğini söylüyorsun. Vay canına" diyen Twitter kullanıcısı, Voltaire'den alıntı yapıldığı iddia edilen bir görsel ekledi:

Sizi kimin yönettiğini öğrenmek için, kimi eleştirmenize izin verilmediğini bulmanız yeterlidir.

Musk, "Benim amacım da bu" diye yanıt verdi.

Bununla birlikte Associated Press'e göre bu ifade aslında Amerikalı beyaz milliyetçi Kevin Alfred Strom'a ait ve Strom bu ifadeyi 1993'te Yahudileri kastetmek için kullanmıştı. Strom daha sonra çocukların cinsel istismara uğradığı görüntüleri bulundurma suçunu kabul etmişti.

Strom 2017'de şunları yazmıştı:

Benim alıntımı ele geçirip Voltaire'in imzasının üzerine koyan kişi söylediklerimi beğendi... alıntıyı kullanmak istedi. Ama doğru kişiye atfetmeye cesaret edemedi. Ne kadar iyi bir alıntı olursa olsun, bilinen bir "ırkçı"ya da "yahudi düşmanı"ndan alıntı yaparak meramını anlatmaya cesaret edemedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU