Magnus Carlsen'ın hileyle suçladığı Hans Niemann, 100 milyon dolarlık tazminat davası açtı

19 yaşındaki büyükusta, "Kariyerime büyük zarar verdi" dedi

Uluslararası Satranç Federasyonu, Carlsen (solda) ve Niemann (sağda) arasındaki müsabakada hile yapıldığı iddialarına yönelik 29 Eylül'de soruşturma başlatmıştı (Saint Louis Chess Club) 

ABD'li satranç ustası Hans Niemann, kendisini hile yapmakla suçlayan Norveçli satranç oyuncusu Magnus Carlsen'a dava açtı.

19 yaşındaki Niemann, Carlsen'a ve ünlü çevrimiçi satranç platformu Chess.com'un baş satranç yetkilisi Danny Rensch'e karşı perşembe günü en az 100 milyon dolarlık tazminat davası başvurusu yaptı.

ABD'li satranç ustası, 31 yaşındaki Carlsen'ın şirketi Play Magnus Group'la Twitch yayımcısı ve satranç oyuncusu Hikaru Nakamura'dan da tazminat talep ediyor.

Niemann, şikayetinde Carlsen, Rensch ve Nakamura'nın kendisini hileyle suçlayarak itibarını zedelediğini ve kariyerine büyük zarar verdiğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava metninde, "Niemann, 16 yaşından beri geçimini yalnızca katıldığı satranç turnuvalarından ve verdiği satranç derslerinden kazanıyor" dendi.

ABD'nin Missouri eyaletinde düzenlenen prestijli Sinquefield Kupası'nda Carlsen ve Niemann, 4 Eylül'de karşı karşıya gelmişti.

Carlsen'ın maç sırasında aniden oyundan çekilmesiyse büyük şaşkınlık yaratmış, bunun üzerine Niemann'ın üzerinde bazı cihazlar taşıyarak hile yaptığı söylentileri ortaya atılmıştı.

Norveçli satranç ustasının, Twitter'da ünlü teknik direktör Jose Mourinho'nun "Eğer konuşursam, başım büyük belaya girer" dediği videoyu paylaşması da hile iddialarını körüklemişti.

Niemann ise bugüne kadar yüz yüze karşılaştığı hiçbir rakibine karşı hile yapmadığını savunmuş fakat gençken Chess.com'da resmi olmayan oyunlarda hileye başvurduğunu itiraf etmişti.

Carlsen, daha sonra Niemann'ı açıkça hile yapmakla suçlamıştı.
 


"Carlsen'ın baskısıyla hareket ettiler"

Chess.com, 5 Eylül'de Niemann'ı platformdan ve burada düzenlenecek turnuvalardan menetmişti.

Platform daha sonra yayımladığı raporda ABD'li satranç oyuncusunun en az 100 müsabakada hile yaptığını öne sürmüştü.

Öte yandan Niemann, şikayetinde Chess.com'un söz konusu hamleyi Carlsen'ın baskısıyla yaptığını savundu.

Dava metninde, Play Magnus şirketinin, platforma 83 milyon dolara satılmasına dair işlemlerin sürdüğüne dikkat çekildi.

Chess.com'la çalışan Nakamura ise sosyal medyada ürettiği içeriklerle, Carlsen'a destek vererek Niemann'ın hile yaptığını iddia etmişti.



Independent Türkçe, BBC, AFP, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU