Suudi Arabistan’da Halife Osman bin Affan ile ilişkili İslami bir yazıt bulundu

Arkeoloji uzmanları, bu keşfi en önemli arkeolojik yazıtlardan biri olarak gördü

Bu yazıt, İslam tarihindeki en eski üçüncü yazıt oldu. Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan Miras Kurumu, hicretin 24. yılına ait, Halife Osman bin Affan ile ilişkili İslami bir yazıt ortaya çıkardı.

Bu keşif, Mekke bölgesine bağlı Kasr Alia arkeolojik sit alanı sınırları içinde arkeoloji ve mirasla ilgilenen birkaç kişi tarafından yapıldı.

Dr. Eid Al-Yahya ve ekibi yazıtı incelerken, İslami yazıtlar konusunda uzman olan Muhammed El-Magdavi ilk okumasına katıldı.

Yazıtta yer alan “24 yılında İbn Affan’ın emriyle yazılmıştır” ifadesi sosyal medyada yayınlandı.

Arkeoloji uzmanları, bu keşfi en önemli arkeolojik yazıtlardan biri olarak gördü, çünkü İslam tarihindeki önemli bir olayı belgelediği görüldü.

Uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından kaya üzerinde yapılan arkeolojik çalışmalar, Miras Kurumu bünyesindeki Eski Eserlerin Tescili ve Korunması Genel İdaresi Genel Müdürü Dr. Nayef el-Kanur liderliğinde yapıldı.

Yazıtın ilk satırının gizemi de ortaya çıkarıldı ve yazıtı yazan kişinin isminin Zuheyr olduğu sonucuna varıldı.

Söz konusu yerde, “Ben Zuheyr. Allah’a inandım. Bu İbn Affan’ın emriyle 24 yılında yazıldı” ifadelerinin olduğu açıklandı.

Yazıt, El-Ula Valiliği’nde (Suudi Arabistan’ın kuzeybatısı) bulunan, Halife Ömer İbnu’l Hattab’ın vefat ettiği zamanı yazılı olarak belgeleyen Zuheyr yazıtının içeriğine benziyor.

Bu yazıtta da, “Allah’ın adıyla. Ben Zuheyr. Bunu 24 yılında Ömer’in öldüğü zamanda yazdım” ifadeleri vardı.

Halife Osman bin Affan ile ilişkili son bulunan yazıt, 23 yılına ait Yanbu al-Nakhal’daki Seleme yazıtı ve 24 yılına ait Ula’daki yazıtın ardından İslam tarihindeki en eski üçüncü yazıt oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU