Akif Beki: Sanayici zekata koşuyor

“Ekonomi büyütülerek, toplum zenginleştirilerek, refah yaygınlaştırılarak yoksulluk azaltılacak, ortadan kaldırılacaktı. Herkese sadaka düşürülerek, sanayiciye zekat dağıtılarak değil”

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Akif Beki, Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın “Zor durumdaki üretici, zekatla ayağa kalkacak” şeklindeki açıklamasını eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, bugünkü köşe yazısının “Sanayici zekata koşuyor” başlıklı kısmında “Oysa rekora koşacağı söylenmişti” dedi ve şunları yazdı:

Ağustos 2021’deydi; enflasyon henüz yüzde 19’u, dolar 9 lirayı aşmamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” diyerek müjdelemişti. “Sanayimiz rekora koşuyor”du. Fakat MB faizinin düşürülmesiyle dolar ve enflasyonun patlaması bir oldu. 7 ay içinde, resmi enflasyon yüzde 61’e vurdu. Dolaylı faiz takviyesiyle bastırılan dolarsa 15 lirayı zorluyor.

Faizin düşüşe geçmesiyle dolar ve enflasyonun uçuşa geçmesi bir olurken, bir şey daha oldu. Sanayici, zekat ve sadakaya muhtaç olmaya başladı. Bunu gören Kızılay Başkanı Kerem Kınık, duyarsız kalmadı. Bir hayır kurumu olarak durumdan vazife çıkardı. Ve borç batağındaki üreticiyi kurtarmak için, zekat fonu oluşturmaya yöneldi.  Kınık’ın modelinde Kızılay, artık sadece işsiz muhtaçlara yardım etmeyecek. Zordaki iş sahiplerine de yardım eli uzatacak. Model, ekonomiyi zekatla desteklemeyi amaçlıyor. Yoksullukla mücadeleden sonra, ocaklar söndüren enflasyon ve dolarla mücadele de dini dayanışmaya, sosyal yardımlaşmaya havale edilecek demek. Ekonomi büyütülerek, toplum zenginleştirilerek, refah yaygınlaştırılarak yoksulluk azaltılacak, ortadan kaldırılacaktı. Herkese sadaka düşürülerek, sanayiciye zekat dağıtılarak değil.

 

Karar, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU