Pentagon: Rus güçleri Çernobil'den çekilmeye başladı

Pentagon Sözcüsü, “Kiev hala hava ve kara saldırılarına maruz kalıyor” dedi

Çernobil Nükleer Santrali’ndeki reaktörü koruyan çelik kalkan / Fotoğraf: Reuters

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rus kuvvetlerinin 24 Şubat’ta kontrolü ele geçirdikleri Çernobil Nükleer Santrali’nden çekilmeye başladığını öne sürdü.

İsminin gizli kalmasını isteyen yetkili, “Çernobil santralinden ayrıldılar ve Belarus’a doğru hareket ettiler. Ayrıldıklarına inanıyoruz, ancak hepsinin ayrıldığını söyleyemem” dedi.

Şarkul Avsat’tın haberine göre, Pentagon Sözcüsü John Kirby ise, Rusya’nın son 24 saatte Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeyindeki güçlerinin yüzde 20’sini başka bölgelere kaydırmak üzere çektiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kirby, “Rusya’nın Kiev’e karşı gönderdiği tabur taktik gruplarının yeniden konuşlandırıldığını gördük, muhtemelen yüzde 20 civarında. Bunlar yeniden konuşlanmaya başlıyorlar. Kiev’den ayrılıyorlar ve daha kuzeye doğru gidiyorlar. Değerlendirdiğimiz bu birliklerden bazıları ise Belarus’ta yeniden konuşlanıyor” diye konuştu.

Sözcü, bölgeyi terk eden kuvvetler arasında Çernihiv çevresinde konuşlananların yanı sıra Sumi kasabası yakınlarındaki askerlerden bazılarının yer aldığını söyledi.

Çekilen güçlerin geldikleri üslere dönmediklerini belirten Kirby, “Ruslar gerilimi düşürme konusunda samimi ise bunu iddia ediyorlar, o çekilen askerleri kendi garnizonlarına gönderirlerdi. Ama bunu yapmıyorlar” diye konuştu.

Kiev’in hala hava ve kara saldırılarına maruz kaldığını bildiren Kirby, Rusya merkezli özel asker şirketi Wagner Grubu’nun Moskova’nın öncelik ilan ettiği Donbass bölgesinde yaklaşık bin asker görevlendirdiğini dile getirdi.

Rusya’nın Kiev ve Çernihiv şehirlerinde askeri faaliyetleri büyük ölçüde azaltacağına dair açıklaması, Batı tarafından ‘ağır kayıplar veren işgalci güçlerin saflarını yeniden düzenlemek için yaptığı bir manevra’ olarak nitelendirildi.

Rus güçleri, bu açıklamadan bir gün sonra başkent Kiev’in etekleri ve kuşatma altındaki Çernihiv şehrini hedef aldı.

Diğer yandan, Rusya Savunma Bakanlığı, kuşatma altındaki Mariupol’da sivilleri tahliye etmek için bugün Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, Mariupol’den Zaporijya’ya insani koridor açılacağını bildirilerek, “Bu insani operasyonun başarılı bir şekilde uygulanması için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi temsilcilerinin doğrudan katılımıyla yürütülmesi önerilmektedir” denildi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU