Rusya neden nükleer felaket bölgesi Çernobil'i ele geçirdi?

Yetkililer silahlı çatışmanın ardından Ukrayna'nın kuzeyindeki alanın Rusya'nın kontrolüne geçtiğini söylüyor

Çernobil nükleer reaktörü yakınlarındaki terk edilmiş Pripyat kenti (Reuters)

Graeme Massie & Zoe Tidman

Ukraynalı yetkililer dünyanın en kötü nükleer felaketinin yaşandığı yerin, Çernobil nükleer reaktörünü çevreleyen alanın artık Rusya'nın kontrolünde olduğunu söylüyor.

Bilindiği gibi Çernobil'deki reaktör Nisan 1986'da bir test sırasında erimiş, Avrupa'nın çoğu radyoaktif bulutla kaplanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna o dönem hâlâ Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı ve bugüne kadar, büyük tehlike teşkil eden miktarda nükleer madde barındıran alanın çevresinde 32 kilometrelik son derece sıkı korunan bir yasaklı bölge vardı.

Öyleyse Vladimir Putin, ilerleyen birlikleri tarafından ele geçirilip kontrol altına alınmasına neden öncelik verdi?

Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernobil, Belarus sınırının birkaç kilometre aşağısında ve savaş halindeki ülkenin başkenti Kiev'in yaklaşık 130 km kuzeyinde yer alıyor.

King’s College London'ın Rusya Enstitüsü'nde çatışma ve güvenlik alanında profesör olan Tracey German, Independent’a bunun alanın konumuyla ilgili olabileceğini söyledi.

Doğrudan Belarus’tan Kiev’e giden yolun üzerinde ve kuzeyden istila eden Rus güçleri buradan geçecektir.

Bu konumda olmasaydı Rus güçlerinin burayı emniyete almaya çalışacağını sanmıyorum.

CNN analisti ve ulusal güvenlik uzmanı Juliette Kayyem paylaştığı bir tweet'te "Çernobil, Rusya'dan Kiev'e giden en kısa yoldur. Hedef tesis değil" ifadelerini kullandı.
 


Ukrayna gözlemcileri ayrıca Çernobil'in Kiev'in hemen kuzeyinde Dinyeper nehriyle birleşen Pripyat nehrinin batısında yer aldığını söylüyor.

Bu nedenle bölge, Rus birliklerinin batı kanadı için nihayetinde şehri çevreledikleri takdirde stratejik önem kazanacaktır.

King’s College London'ın Savaş Çalışmaları Bölümü'nden araştırma görevlisi Dr. Ross Peel da savaşın teşkil ettiği tehlikenin de payı olabileceğini söyledi.

Dr. Peel, Independent’a şöyle konuştu:

Bence bu adımın ana sebebi alanı emniyete almak istemeleri. Tesis hiç elektrik üretmiyor ve aklıma gelen hiçbir değeri yok. Bence bu adımın ana sebebi burayı dışarıdan gelebilecek şeylere karşı korumak istemeleri.

Bölgedeki savaşın uzaması yalnızca kapalı alanın aşılması ve radyasyonun dışarı çıkması tehlikesi yaratır, dolayısıyla buraya bir şey olmasını engellemek istiyorlar.

Fakat Ukrayna’nın nükleer ajansı ve İçişleri Bakanlığı 25 Şubat'ta kullanılmayan nükleer enerji santralinden giderek yükselen radyasyon seviyeleri kaydettiğini açıkladı.

Devletin nükleer ajansından uzmanlar değişimin bölgedeki ağır askeri ekipmanın hareketinin radyoaktif tozu havaya kaldırmasından kaynaklandığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı "Şu anda Kiev için kritik değil fakat izlemeyi sürdürüyoruz" açıklamasını yaptı.

Diğer gözlemciler Rusya'nın Çernobil trafo merkezinin kontrolünü ele geçirmek istediğini söyledi. Söz konusu tesis Belarus'a ve Rusya'nın batısındaki bazı bölgelere elektrik sağlıyor.
 


Daha önce Kiev'deki ABD Büyükelçiliği'nde çalışan Shane Partlow, bunun Çernobil bölgesini tutmaktaki amaç olabileceğini, "trafo merkezinin Belarus ve Rusya dahil bölgedeki enerji arzı için kritik önem taşıdığını" söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU