ABD Savunma Bakanı Austin uyardı: "Rus güçleri saldırırsa büyük olasılıkla Kiev'e girecek"

Pentagon'un başı, Ukrayna'nın başkentine yönelik büyük Rus saldırısına dair uyarılarda bulundu

Lloyd Austin saldırı gerçekleşirse Kiev'e "büyük olasılıkla" tankların gireceği uyarısında bulundu (AP)

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABC News'e verdiği röportajda Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında vahim bir senaryo sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü medya kuruluşunun küresel ilişkiler baş muhabiri Martha Raddatz'a konuşan Austin, Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusuna saldırı düzenlemesi halinde Kiev'e saldırma "olasılığının yüksek" olduğunu da açıkladı. 

Raddatz, savunma bakanına, "Kiev'e giren [Rus] tankları görecek miyiz?" diye sordu.

Austin, "Görebilirsiniz. Demek istediğim, bu büyük bir olasılık. Bunu görebilirsiniz. Önemli miktarda askeri gücün Kiev'i fethetmek için ülkeye girdiğini görmeniz olası" diye yanıtladı. 

Ukrayna-Rusya sınırına dikkat çeken ABD Savunma Bakanı şunu söyledi:

Orada çok sayıda tank ve zırhlı araç görüyoruz, çok fazla ağır mühimmat ve topçu kuvveti görüyoruz.

Bakan bu kuvvetlerin Ukrayna'da saldırı amacıyla, özellikle de başkenti almak için konuşlandırılmasının ciddi sivil kayıplara yol açacağını söyleyerek devam etti.

General Austin, "Eğer bu tarz bir muharebe gücü kullanılırsa, sivil nüfusta çok büyük kayıplar verileceği kesin. Açıkçası bu, mülteci akını ve yerinden edilmiş kişi bakımından trajediye yol açabilir. Dolayısıyla potansiyel olarak çok, çok tehlikeli" dedi.

Rus saldırısının neye benzeyebileceğine dair bu sert uyarı, ABD Başkanı'nın ulusa seslendiği konuşmasında yönetiminin Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etme kararı aldığını düşündüğünü söylemesinin ve NBC News'un üst düzey ABD yetkililerini alıntılayarak saldırı emrinin verildiğini iddia etmesinin üzerinden sadece iki gün geçmişken yapıldı.

Bu iddialara rağmen Rusya'nın Batı'daki üst düzey temsilcileri aksini iddia etmeye devam ediyor. Lloyd ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gibi Moskova'nın ABD büyükelçisi de bu hafta pazar haberlerine çıkarak Rus ordusunun saldırı planladığını bir kez daha yalanladı.

CBS'nin Face the Nation programına katılan Anatoli Antonov, "İşgal olmayacak. Böyle bir plan yok" diyerek bu konudaki ısrarı sürdürdü.

"Rus birlikleri Rusya'nın egemenliğindeki topraklarda bulunuyor" dedi.

Kimseyi tehdit etmiyoruz.

ABD'li yetkililerse, Rus yetkililerin ordunun bölgeden çekildiği iddialarını reddederken kısa süre önce getirilen öncü saldırı kuvvetlerinin de eklenmesiyle Ukrayna sınırındaki askeri varlığın fiilen arttığı konusunda ısrarcıydı.

Pazar günü Blinken, Moskova'nın Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilimin yakın gelecekte kızışmayı sürdürmesine müsaade etme ihtimalinin ve olası bir Rus saldırısına karşılık verme planlarının bir kez daha altını çizdi.

ABD, Moskova'nın savaştan kaçınması için hâlâ diplomatik çıkış yolları olduğunu vurgularken Rusya'nın esas taleplerinden birini, yani Moskova'nın tehdit olarak görmeye devam ettiği Sovyet karşıtı NATO ittifakından Ukrayna'nın kalıcı olarak dışlanmasını destekleyip desteklemeyeceğini söylemeyi reddediyor.

Pazar günü Blinken, ABD'nin 2014'te Rusya tarafından ilhak edilen Ukrayna bölgesi Kırım'ı Rusya Federasyonu'nun parçası olarak tanımayı reddedeceğini de sözlerine ekledi. Blinken önümüzdeki günlerde Rus Dışişleri Bakanı'yla görüşmeye hazırlanırken Biden yönetimi, bu tarihten önce düzenlenecek bir saldırının gelecekteki diplomatik çabaların kapısını kapatacağı uyarısında bulundu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU