TBB, elektrik zammını yargıya taşıdı: Ucuz enerji kullanımı herkesin hakkıdır

Elektrik zamlarına ilişkin ortak açıklama yapan 76 baro, kademeli tarifenin 'hakkaniyet ve adalet' ilkesiyle bağdaşmadığını açıkladı. TBB, elektrik zammını yargıya taşıdı

Türkiye Barolar Birliği, elektrik zammının iptali için Danıştay'a başvurdu / Fotoğraf: AA

İstanbul, Ankara ve İzmir'in de içinde bulunduğu 76 baro, "Ucuz enerji kullanımı herkesin hakkıdır" başlıklı ortak açıklama ile elektriğe yapılan kademeli zamlara tepki gösterdi. Türkiye Barolar Birliği de konuyu yargıya taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zammın vatandaş için hakkaniyetli bir seviyeye indirilmesinin takipçisi olacaklarını açıklayan barolar, bu süreçte tüm hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

Anayasa ve AİHS'e aykırı

Barolardan yapıaln ortak açıklamada, "Elektrik tarifesinde yapılan düzenleme gerek Anayasa’nın 2., 10. ve 167. maddelerine gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesine açıkça aykırıdır" ifadelerine yer verildi.

Yargıya taşındı

EPDK tarafından yapılan tablolardaki hesaplamaların hiçbir bilimsel veri ve analiz içermeksizin hazırlandığı ve kademeli elektrik tarifeleri düzenlemesinin hakkaniyet ve adalet ilkeleriyle bağdaşmadığı vurgulanan açıklama, "Bu zam miktarının karşısında yer aldığımızı, zammın vatandaşlarımız için daha hakkaniyetli bir seviyeye indirilmesinin takipçisi olacağımızı ve bu süreçte tüm hukuki yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.

TTB konuyu yargıya taşıdı

Barolardan yapılan ortak açıklamanın ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB), konuyu bugün yargıya taşıdı. Danıştay'a başvuran TBB, elektrik zammının iptla eidlmesini istedi.

TBB'den yapılan açıklamada, "Anayasa’ya, mevzuata, evrensel tüketici haklarına, kamu yararına ve sosyal devlet anlayışına tamamen aykırı, fahiş elektrik zamları getiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla Türkiye Barolar Birliği tarafından iptal davası açılmıştır" bilgisi paylaşıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yapılan zamlar geri alınana kadar elektrik faturasını ödemeyeceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU