Bakanlıktan sabit saat savunması: Libya, Çin, Cezayir ve Orta Asya ülkeleri de uyguluyor

Türkiye'nin bir süredir hayata geçirdiği sabit saat uygulamasına ilişkin tartışma bitmiyor. Sabit saat uygulamasının kaldırılması için Meclis'e dilekçe yağdı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, sabit saat uygulamasının dünyada yaygınlaştığı belirterek uygulamayı savundu / Kolaj: Independent Türkçe

TBMM Dilekçe Komisyonu'na uygulamadan vazgeçilmesi yönünde çok sayıda vatandaş başvururken, uygulamanın öğrenciler üzerinde, can güvenliği endişesi, hava şartları ve psikolojik isteksizlik gibi başlıklarda olumsuz etki yarattığı savunuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Talep yağmuruna tutulan komisyon, konuyu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na iletti.

Bakanlık: Dünyada yaygın

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, Bakanlık'tan komisyona gönderilen yazıda, sabit saat uygulamasının dünyada yaygınlaştığı ifade edilerek, "Türkiye'ye benzer biçimde dünyada yıl boyu saat değişikliği yapmayan ve ileri saat uygulamasının devem ettiği ülkeler bulunmaktadır. Bunlar; Japonya, Güney Kore, Hindistan, Pakistan, Libya, Çin, Cezayir, Peru, Arjantin, Orta Asya Ülkeleri, Avustralya'nın bir kısmı, Orta ve Güney Amerika kıtasındaki bazı ülkelerdir" denildi.

6 milyar TL kazanç

Bakanlık verilerine göre; kış saati uygulamasına başlanılan 2016'dan beri  6.82 milyar kilovatsaat elektrik tasarrufu sağlandı. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise 6 milyar TL olarak hesaplandı.

EMO: Tasarruf yok, tüketimde artış var

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ise aradan geçen 5 yıla rağmen, ne dayanak olarak gösterilen İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) hazırlanan raporun, ne de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tasarrufa ilişkin bir istatistiğin kamuoyuna açıklanmadığını belirterek,  uygulamanın ilk dönemi olan 2016'nın Kasım ve Aralık, 2017'nin Ocak, Şubat ve Mart aylarında yaptıkları hesaplamalarda söz konusu dönemlerde bir önceki yılın aynı aylarına göre; elektrik tüketiminde 7 milyar kilowatt saat (kWh) düzeyinde artış yaşandığının tespit edildiğini açıklamıştı.

Bakanlık uygulamadan vazgeçti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tasarruf sağlamak için aldığı karara göre sokak lambalarının 15 dakika geç yanacak ve 30 dakika erken sönecekti. Bakanlık ise gelen tepkilerin ardından uygulamadan vazgeçildiğini duyurmuştu.

İmamoğlu tepki göstermişti

Daha önce "Halkla inatlaılmaz" diyerek "sabit saat" uygulamasından vazgeçilmesi çağrısında bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Enerji vbe Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sokak lambaları ile ilgili kararına, "Sabit saat uygulaması yüzünden zaten güne zifiri karanlıkta başlanıyor. Bir de Bakanlık “sokak aydınlatmaları sabah 30 dakika erken sönecek, akşam da 15 dakika geç yanacak” diyor. Bu, uygulamanın getireceği güvenlik ve diğer sorunları hiç umursamamak demek" paylaşımı ile tepki göstermişti.

İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Tunç Soyer de sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımla "sabit saat" uygulamasından vazgeçilmesi çağrısında bulunmuştu.

 

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU