Elektrik Mühendisleri Odası: İsrafa yol açan kalıcı yaz saati uygulanması iptal edilsin

Güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminin önümüzdeki dönemde daha fazla artacağına dikkat çeken EMO İzmir Şubesi, enerji talebinin güneşin ışımadığı saatlere çekilmesinden vazgeçilmesi çağrısı yaptı

Kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle aileler özellikle çocuklarının gün ağarmadan okula gitmesinden şikayetçi / Fotoğraf: Twitter

Kışın da yaz saati kullanılması anlamına gelen "kalıcı yaz saati" uygulamasına, mühendislerin ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen; enerji tasarrufu sağlanacağı öngörüsüyle ilk kez 2016 sonunda geçilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, aradan geçen 5 yıla rağmen, ne dayanak olarak gösterilen İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) hazırlanan rapor, ne de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tasarrufa ilişkin bir istatistiğin kamuoyuna açıklanmadığı belirtilerek,  uygulamanın ilk dönemi olan 2016'nın Kasım ve Aralık, 2017'nin Ocak, Şubat ve Mart aylarında yaptıkları hesaplamalarda söz konusu dönemlerde bir önceki yılın aynı aylarına göre; elektrik tüketiminde 7 milyar kilowatt saat (kWh) düzeyinde artış yaşandığının tespit edildiğini belirtti.

"En çok İzmir etkileniyor"

Ülkenin en batısında yer aldığı için saat dilimi değişikliğinden en çok etkilenen illerden birinin İzmir olduğu vurgulanan açıklamada, "Uygulamayla birlikte ülke genelinde olduğu İzmir'de de Iğdır yakınlarında geçen zaman dilimi kullanılmaya başlandı. Bu durum, İzmir'in yerel saati ile uygulanan saat arasında 72 dakikalık bir fark oluşmasına neden olmaktadır. Bu büyüklükteki zaman farkının günlük hayatı etkilemesi kaçınılmazdır" denildi.

İzmir'de kış aylarında işyerleri ve okulların çoğunlukla gün doğumundan önce açıldığını vurgulayan EMO İzmir Şubesi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Nüfusun yoğun olduğu ülkenin batısında yer alan İstanbul, İzmir gibi büyük kentler uygulamadan ciddi anlamda olumsuz etkilenmektedir. En çok gece karanlığında uyanmak zorunda kalan hane halkı mağduriyet yaşamaktadır. Gün ışığı olmadığı için konutlarda aydınlatma ve ısıtma için fazladan enerji tüketimi söz konusudur. Öğrencilerin gece karanlığında yollara düşmesi, trafiğin karanlık saatlerde yoğunlaşması gibi toplumsal ve sosyal sorunlara da yaşanmaktadır

Israrın nedeni ne?

Uygulamaya karşı 2017 yılında açılan davada Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, Resmi Gazete'de 2 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan 139 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile uygulamaya devam edildiğini hatırlatan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, "Yurttaşların itirazına ve yargı kararlarına rağmen, ısrarla uygulamaya devam edilmek istenmektedir. Toplumsal desteği sıfır olan ve israfa yol açan bu uygulamada neden ısrar edildiği mutlaka aydınlatılmalıdır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na 5 yıldır açıklanmayan İTÜ raporunu ve ayrıca uygulamanın sonuçları ile ekonomiye etkilerini içeren sağlıklı ve doyurucu bir çalışmayı kamuoyuna açıklama çağrısında bulunan oda yönetimi, şu çağrıda bulundu:

Aradan geçen zaman diliminde güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi bir düzeyde artmıştır ve önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecektir. Enerji talebinin henüz güneşin ışımadığı saatlere çekilmesine yol açan uygulamadan vazgeçilmelidir. Enerji maliyetlerinin arttığı, derinleşen bir ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde, konut faturalarının üzerindeki bu "gereksiz" yükün kaldırılması her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Başta İzmir olmak üzere ülkemizi, kelimenin tam anlamıyla "gece karanlığında" bırakan bu uygulamanın iptal edilmesi çağrısını bir kez daha dile getiriyoruz 

Kalıcı yaz saati tasarruf sağlıyor mu?

Elektrik Mühendisleri Odası’nın da aralarında olduğu çeşitli meslek ve sivil toplum kuruluşları kalıcı yaz saati uygulaması ile enerji tasarrufu yapılmadığı gibi israfa neden olduğunu savunuyor.

 İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Eylül ayında açıkladığı “Sabit Saat Uygulaması (SSU) Değerlendirme Raporu”na göre, uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen toplam tasarruf 6,82 milyar kilovatsaati buldu.

Bu tasarrufun parasal karşılığının ise tek zamanlı tarifeye göre 3,97 milyar lira olurken, farklı saat aralıklarında farklı fiyat tarifelerinin uygulandığı üç zamanlı tarifeye göre ise 5,94 milyar lira olduğu belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, geçtiğimiz günlerde  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuyla ilgili yaptığı açıklamada kalıcı yaz saati uygulaması ile yaklaşık 4 milyar lira tasarruf sağlandığını söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU