RTÜK'ten yayıncı kuruluşlara gönderilen mesaja ilişkin açıklama

Kuruldan yapılan açıklamada, "Bugün ülkemizdeki yayıncı kuruluşlara ilettiğimiz mesaj yayıncı kurumların tepe yöneticilerine 'kişiye özel' olarak gönderilmiştir" denildi

Fotoğraf: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), bugün yayıncı kuruluşlara iletilen mesaja ilgili açıklama yaptı.

RTÜK tarafından paydaşlarla birlikte hazırlanan ve yayıncıların imzaladığı "Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri"nin hatırlatıldığı açıklamada, bütün yayıncıların, yayıncılık ilkelerinin farkında olduğu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun, Anayasa ve kanunla teşekkül etmiş resmi yayıncılık otoritesi olduğu vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurulun yayıncı kuruluşlarla temasının doğal olduğu ve bu ilişkilerin görevler arasında yer aldığına işaret edilen açıklamada, RTÜK'ün, yasanın verdiği yaptırım yetkisinden önce yayıncı kuruluşlarla diyalog halinde yayınlardaki eksikleri istişare ettiği, gerekli hallerde uyarıların doğrudan muhatap Genel Yayın Yönetmenine iletildiği aktarıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

RTÜK Başkanlığı tarafından yapılan her olumlu ve yapıcı açıklamayı kamuoyuna farklı bir şekilde sunma çabası manidardır. Üst Kurul Başkanlığımız açık kapı iletişim politikasıyla hareket etmektedir. Bugün ülkemizdeki yayıncı kuruluşlara ilettiğimiz mesaj, yayıncı kurumların tepe yöneticilerine 'kişiye özel' olarak gönderilmiştir. Mesaj, diyalog çabamızın bir parçası olarak gizli ve saklı olmayan ilgili kanun maddelerinin ve yayıncılık etik ilkelerinin hatırlatmasıdır. RTÜK'ün medya kuruluşlarını, tarafların imza altına aldığı 'Yayıncılık Etik İlkeleri' çerçevesinde uyarması kadar doğal bir şey yoktur. Zira, bu ilkeler konusunda hassas davranılmasını istemek ve ikazda bulunmak yayıncılık alanını düzenleme ve denetleme görevi olan RTÜK'ün sorumluluğudur.

"Farklı yerlere çekme çabalarını art niyet olarak görüyoruz"

Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkelerinin 15. maddesindeki, "Savaş, terör amaçlı saldırı, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında sağduyulu ve sorumlu davranmak; toplumda korku ve infial oluşturabilecek yayınlardan kaçınmak" bölümünün tüm yayıncılar tarafından kabul gördüğü ve imzalanarak kayıt altına alındığına dikkat çekilen açıklamada, "Hal böyleyken bu hatırlatmaları yapmayı, farklı yerlere çekme çabalarını art niyet olarak görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu ilkelerin yer aldığı RTÜK'ün resmi internet sitesindeki bölümün linkinin de paylaşıldığı açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

Ayrıca basın açıklamamızın ekinde yer alan kişiye özel gönderilen mesaj içeriği de bazılarının dediği gibi asla bir tehdit değildir. Bunun sansür olarak anlaşılması ilginçtir. Bu vesile ile gelişmeleri doğru ve tarafsız olarak aktaran medyamıza teşekkür ederken, bölgede bulunan acil müdahale ekiplerine ve vatandaşlarımıza şükranlarımızı iletiyoruz. Yangınla canla başla mücadele eden resmi ve sivil tüm görevlilere, elinden geldiğince söndürme çalışmalarına destek olan saygıdeğer halkımıza müteşekkiriz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU