Dünyanın en mutlu ülkesi göçmen arıyor

Finlandiya nüfusun gittikçe yaşlanması tehdidiyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler'in dört yıllık değerlendirmesine göre Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi. (AFP)

Sahip olduğu yüksek yaşam standartları ile defalarca dünyanın en mutlu ülkesi olarak gösterilen Finlandiya, yapılan göçmenlik başvurularından adete bunalmış durumda. Gerçekte ise ciddi derecede insan kaynağı sıkıntısı ile karşı karşıya.

Talented Solutions'dan işe alım uzmanı Sako Tihverainen, AFP'ye verdiği demeçte "Ülkeye gelmek isteyen olağanüstü sayıda insana ihtiyacımız olduğu artık yaygın olarak kabul ediliyor” dedi. Uzman yeni işçilere, yaşlı nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması için ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Tihverainen işgücü eksikliğinin çok sayıda şirketin Fin kökenli insanları işe alma konusundaki ısrarından geri adım atmasına neden olduğunu söyledi. "Ancak, birçok şirket ve kuruluş halen Fincenin kullanımı konusunda ısrar ediyor ve bunun gerekli olduğunu savunuyor” ifadesini verdi.

Göçmen karşıtlığı

Batılı birçok ülke, düşük nüfus artışıyla mücadele ederken çok azı bunun etkilerini Finlandiya kadar keskin hissediyor. Finlandiya’da desteksiz yaşayamayanların oranının 47,5' e yükselmesinin beklendiği Birleşmiş Milletler verilerine göre her 100 kişiden 39,2'sinin yaşı 65'in üzerinde. Ülke yaşlı nüfus oranı açısından Japonya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Hükümet, 5,5 milyon nüfuslu ülkede kamu hizmetlerini sürdürmek ve yaklaşan emekli maaşı açığını kapatmak için göç seviyelerini pratik olarak yılda 20 bin ila 30 bin arasında ikiye katlanması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Finlandiya kağıt üstünde düşük seviyedeki yolsuzluk, suç ve kirlilik oranı ile yaşam kalitesi, özgürlük ve cinsiyet eşitliği açısından uluslararası karşılaştırmalarda yüksek puan alan çekici bir ülke konumunda. Ancak göçmen karşıtı duygular ve yabancıları istihdam etme konusundaki isteksizlik Batı Avrupa'nın en homojen toplumunda dahi yaygın durumda. Bu durum muhalefetteki aşırı sağ Fin Partisi’ne desteği de artırıyor.

Yetenek programı

Finlandiya Akademisi'nden araştırma görevlisi Charles Mathies, “Yıllarca süren ataletten sonra iş dünyası ve hükümet, toplumun yaşlanmasının neden olduğunun ve sorunun şu an kritik noktaya ulaştığının farkında” dedi.

Mathis şu anda dördüncü yılında olan ve yerel istihdam programları aracılığıyla İskandinav ülkesini uluslararası alanda daha çekici hale getirmeyi amaçlayan yetenek artışı programı için danışılan bir dizi uzman arasındaydı.

Hedef gruplar arasında İspanya'dan sağlık personeli, Slovakya'dan metal işçileri ve Rusya, Hindistan ve Güneydoğu Asya'dan BT (Bilgi Teknolojileri) personeli ve deniz uzmanları yer alıyor.

Ancak bu tür çabalar geçmişte başarısız oldular. 2013 yılında, batıdaki Vaasa kasabasında işe alınan sekiz İspanyol hemşireden yedisi, Finlandiya'nın hayat pahalılığını, soğuk havasını ve karmaşık dilini gerekçe göstererek çalışmaya başladıktan sadece birkaç ay sonra işlerinden ayrıldı.

Yetenekleri çekme girişimleri

Buna rağmen son on yılda Finlandiya'ya önemli ölçüde göçmen geldi. Finlandiya’ya 2019'da gelenlerin sayısı ülkeden ayrılanlardan 15 bin daha fazlaydı.

Ancak resmi istatistikler, ülkeyi terk eden çok sayıda kişinin yüksek eğitim düzeyine sahip olduğunu gösteriyor.

OECD ülkeleri arasında en büyük kalifiye işçi sıkıntısıyla karşı karşıya kalan Finlandiyalı bazı yeni girişimlerle yurt dışındaki yetenekleri çekmek için ortak kariyer siteleri kurmaya başladılar.

Gıda dağıtım firması Wolt'tan Shaun Rudden konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Tahmin edebileceğiniz gibi, yavaş yavaş daha iyiye gidiyor. Geçişi olabildiğince kolay hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Önyargılar

Birçok yabancı, denizaşırı deneyim veya nitelikleri tanıma konusundaki yaygın isteksizliğin yanı sıra Finlandiyalı olmayan adaylara karşı önyargıdan şikayet ediyor.

Örneğin profesyonel nedenlerle adının değiştirilmesini talep eden Ahmet, çok uluslu, ünlü şirketler için dijital ürünler oluşturma konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahip 42 yaşında bir İngiliz. Ancak ailevi nedenlerle taşınmaya çalıştığı Helsinki'de altı aydır yürüttüğü temaslar ve iş başvuruları sonuç vermedi.

AFP'ye konuşan Ahmet "Bir işe alım görevlisi elimi sıkmayı bile reddetti. Bu çok tuhaf bir andı" dedi.

Finlandiya'da iş aradığı sırada Norveç, Katar, Birleşik Krallık ve Almanya'daki büyük şirketlerden teklifler alan ve sonunda Helsinki'den Düsseldorf'a haftalık olarak gidip gelmeye başlayan Ahmet, "Asla iş sıkıntısı yoktu. Daha çok zihniyet eksikliği vardı" ifadesini kullandı.

Salgın sonrası iyimser tablo

Başkent Helsinki’nin Belediye Başkanı Jan Vapaavuori de bekar oldukları sürece dünyada çalışmaya yeni başlayan herkesin Helsinki'de iş bulmasını sağlayabileceklerini söyledi. Ancak evli olanların eşlerinin halen düzgün bir iş bulma konusunda büyük sorunları olduğuna dikkat çekti.

Helsinki Belediye Başkanı’na göre Finlandiya’nın BM sıralamasında dünyanın en mutlu ülkesi seçilmesi kendilerine umdukları kadar yardımcı olmadı.

Vapaavuori açıklamasında "Paris, Londra, Roma veya New York sokaklarında biriyle konuşmak için dursanız, çoğu insanın bizim hakkımızda halen fazla bir şey bilmediğini göreceğinizi düşünüyorum" dedi.

Dört yıllık görev süresi bu yaz sona erecek olan Belediye Başkanı Vapaavuori, şehrin profilini yükseltmeye yardımcı olmak için giderek artan bir şekilde uluslararası PR şirketlerine yöneldi.

Finlandiya'nın gelecekte Asya'dan yetenekleri çekme konusunda iyimser olan Vapaavuori koronavirüs sonrasında uluslararası hareketlilik yeniden hız kazandığında insanların önceliklerinin değişeceğine inanıyor.

Helsinki Belediye Başkanı Jan Vapaavuori, ülkenin güvenlik, pratiklik, saygınlık ve öngörülebilirlik gibi önemli değerleri olduğunu belirterek "Pandemiden sonraki durumumuzun gerçekten eskisinden daha iyi olduğunu düşünüyorum” dedi.

AFP

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

https://www.independentarabia.com/node/234716

DAHA FAZLA HABER OKU