Rus askeri üssüne Grad füzeli saldırı

Suriye'de silahlı muhalifler Rus askerlerinin kullandığı askeri üsse grad füzeleriyle saldırı düzenledi. HTŞ'nin iddiasına göre 3 asker öldü

HTŞ'nin Grad füzeleriyle hedef aldığı hava üssü Rusya'nın ülkede en etkin kullandığı noktalardan biri / Fotoğraf: AA (Arşiv)

Suriye'de, İdlib'e yönelik Rusya ve Şam yönetiminin hava harekatları devam ederken İdlib'in kontrolünü büyük oranda elinde bulunduran Heyet Tahrir Şam (HTŞ) Rusya'ya ait savaş uçaklarının konuşlandırıldığı hava üssüne Grad füzeleriyle saldırı düzenlediğini duyurdu.

HTŞ'den yapılan açıklamaya göre Rus uçaklarının ve askeri personelinin bulunduğu Hmeymim Hava Üssü'ne 35 Grad füzesi atıldı. HTŞ, saldırıda 3 Rus askerini öldürdüklerini 11'ini de yaraladıklarını iddia etti. Saldırıda 1 de savaş uçağının tahrip edildiği söylendi.

O üssü Putin de ziyaret etmişti

Saldırıya uğrayan hava üssü Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin tarafından ziyaret edilmişti. Putin burada görevli Rusya askerlerine yönelik bir konuşma da yapmıştı.

 

 

Savaşçılarının büyük kısmının bir dönem El-Kaide ile organik ilişkisi bulunan Nusra Cephesi saflarında savaştığı bilinen HTŞ Türkiye tarafından "terör örgütü" olarak kabul ediliyor.

ÖSO ile rejim güçleri de çatışıyor

Öte yandan Şam yönetimine bağlı güçlerin Hama kırsalına başlattıkları operasyon Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinin dahil olduğu Ulusal Özgürleştirme Cephesi engeline takıldı. ÖSO ile rejim güçleri arasında Hama'nın Kifrenbude ilçesinde şiddetli çatışmalar yaşandığı, rejim güçlerinin geri çekildiği bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İdlib'de tansiyon düşmüyor

İdlib'deki "gerginliği azaltma bölgesine" bugün de hava saldırıları sürdü. Anadolu Ajansı'nın haberine göre bugünkü saldırılarda 2'si kadın 1'i çocuk olmak üzere 5 sivil hayatını kaybetti.

Suriye silahlı kuvvetleri ve İran destekli örgütlerin İdlib önlerine yaptığı sevkiyatın ardından muhalifler de İdlib sınırına ağır silahlar göndermeye başladı.

Türkiye, Rusya ve İran'ın 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzaladığı ve ateşkesin sınırlarının belirlendiği mutabakata rağmen İdlib'e saldırılar kesilmedi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre Soçi Mutabakatı'ndan bu yana ölen sivillerin sayısı 400'e yaklaştı.

Muhalifler, ağır silahlarını ve militanlarını "gerginliği azaltma bölgesi" sınırları içindeki yerleşim yerlerinden 10 Ekim 2018'de geri çektiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU