Erol Mütercimler imam hatiplilere hakaret suçlamasıyla hakim karşısına çıktı: Kasıt ile söylemiş olsaydım, bedeli ne olursa olsun düşüncemi savunurdu

Duruşmada imam hatiplilerle ilgili kastettiği sözlerde kasıt olmadığını söyleyen Mütercimler, beraatini istedi

Fotoğraf: İHA

Dr. Erol Mütercimler, imam hatip lisesi mezunları hakkında bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle ‘halkın bir kesimini sosyal sınıf din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama’ suçundan 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuksuz sanık Erol Mütercimler, müştekiler ve tarafların avukatları hazır bulundu.

“O ifadede kesinlikle kasıt yoktur”

Duruşmada savunmasını yapan tutuksuz sanık Erol Mütercimler, “Televizyon programındaki sözler bana aittir. O ifadede kesinlikle kasıt yoktur. 23 yıldır kesintisiz olarak televizyondayım. Meslek hayatım ve programcılığım döneminde imam hatip liseleriyle ilgili zaman zaman tartışmalar yapıldı. Ben de bu tartışmalara katıldım. Konuşmalarımda ne bu okulları, ne de öğrencileri aşağılamadım. Bu okulların gereksiz olduğunu söylemedim. Tam tersine, imam hatip okullarının bir cumhuriyet projesi olduğunu hep söyledim” ifadelerini kullandı.

“Kasıt ile söylemiş olsaydım, bedeli ne olursa olsun düşüncemi burada savunurdum”

Sözlerinde bir kasıt olmadığını belirten Mütercimler, “Talihsiz sözlerim, programın bitmesine yakın söylenmişti. Söylediğim cümlenin bu şekilde kullanımını ertesi gün asistanımın uyarısı ile öğrendim. Daha sonra da izleyince hemen oturdum ve kamuoyundan özrümü içeren basın açıklaması yazdım. Bununla da yetinmeyerek, 16 yıldır sürdürdüğüm üniversite hocalığımdan istifa ettim. İddianamedeki kasıt ile söylemiş olsaydım, bedeli ne olursa olsun düşüncemi burada savunurdum. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

imamhatip.jpg
Duruşma öncesi KADEM üyeleri Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı / Fotoğraf: İHA

 

Mütekiler cezai ehliyet için Mütercimler’in hastaneye sevkini istedi

Mütercimler’in savunmasını ardından beyanda bulunan avukatları müvekkillerinin beratini isterken, müştekiler ve avukatları ise sanıktan şikayetçi olduklarını belirterek davaya katılma talepleri olduğunu söyledi.

Savcılık, müşteki avukatlarının sanık Mütercimler’in cezai ehliyetinin olup olmadığına dair hastaneye sevkinin yapılmasına ilişkin talebinin de dava konusuyla alakası olmaması nedeniyle reddini talep etti.

Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimalleri nedeniyle İlim Yayma Cemiyeti vekili ve Avcılar İmam Hatipler Derneği Başkanı Seyfullah Sevinç’in davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verdi.

Diğer katılma ve sanığın cezai ehliyetinin olup olmadığına dair rapor alınması taleplerinin reddine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Bilal Erdoğan da şikayetçiler arasında

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile iş adamı Bilal Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 16 kişi ‘müşteki’, Erol Mütercimler ‘şüpheli’ olarak yer aldı.

İddianamede, şüpheli Mütercimler'in ‘Halkın bir kesimini sosyal sınıf din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama’ suçu kapsamında 9 aydan 1,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Ne olmuştu?

Erol Mütercimler, katıldığı bir televizyon programında, "İmam hatipten mezun olmuş olanlar karşımıza bakın ne olarak çıkıyor; cinsi sapık, sahtekâr, ahlaksız...” ifadelerini kullanmıştı. Mütercimler’in bu sözleri büyük tepkiye neden olurken ÖNDER İmam Hatipliler Derneği başta olmak üzere çeşitli kuruluşlar ve kişiler suç duyurusunda bulunmuştu. RTÜK, o açıklamanın yapıldığı program nedeniyle haber kanalına 3 kez program durdurma ve ağır idari para cezası uyguladı. Mütercimler ise kamuoyundan özür dilemiş ve Haliç Üniversitesi'nden istifa ettiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU