Brezilya Futbol Federasyonu: Kadın ve erkek milli takımı oyuncularının maaş ve primleri eşit olacak

Brezilya Futbol Federasyonu, kadın ve erkek milli takımları oyuncularına ödenen maaş ve primlerin aynı olacağını açıkladı

Brezilya Kadın Milli Takımı oyuncuları, bundan sonraki orgnaizasyonların tamamında erkeklerle aynı ücreti alacak / Fotoğraf: Reuters

Brezilya Futbol Federasyonu (CBF), kadın ve erkek milli takımları oyuncularına ödenen maaş ve primlerin aynı olacağını açıkladı.

Tüm sporcuların hazırlıklar ve maç günlerinde aynı günlük ve ödül parası alacaklarını dile getiren CBF Başkanı Rogerio Caboclo kararın Mart ayında alındığını duyurarak, şöyle konuştu:

Mart ayından bu yana CBF, günlük ödemeleri ve ödülleri eşit bir şekilde yapma kararı aldı ve bunu oyunculara bildirdi. Milli takıma çağrılanlar bu süre içerisinde eşit ücret alacak.

 

 

Ayrıca, olimpiyatlara katılan oyunculara verilecek para ödüllerinin de kadın ve erkek oyuncular arasında eşit seviyeye getirileceği belirtildi.

Brezilya'da kadın futbolundan sorumlu koordinatör Aline Pellegrini kararı "Bir hayalin gerçekleşmesi" olarak yorumladı.

CBF Başkanı Caboclo, "cinsiyet ayrımcılığı olmadığını" söyledi ve Dünya Kupası'nda yarışan kadın milli oyuncuların da erkek oyuncularla eşit ücret alacağını ifade etti.

Yorumcular, Brezilya'da futbolun kalitesi ve şanı göz önünde bulundurulduğunda bu kararın dünyanın geri kalanına da güçlü bir işaret gönderdiğini söylüyor.

 

Brezilya Kadın Milli Takımı-Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Bu kararın ardından Brezilya Kadın Milli Futbol Takımı'nın oyuncuları, Neymar gibi yıldızlarla aynı ücreti alma şansına kavuştu.

Yeni eşit ücret kararı gelecek yıl Tokyo'da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'nda ve bir sonraki kadın-erkek Dünya Kupası maçlarında uygulanacak.

Avustralya, Norveç ve Yeni Zelanda, futbolda eşit ücret uygulamasını benimseyen diğer ülkeler arasında yer alıyor.

 

İsveç-ABD-Reuters.JPG
ABD'li kadın milli futbolcu Megan Rapinoe (sağda), eşit ücret davasının en sıkı savunucuları arasında yer alıyor / Fotoğraf: Reuters

 

ABD'de eşit ücret davası reddedildi

Dünya Kupası'nın son sahibi olan ABD Kadın Milli Futbol Takımı, 2019 yılı Mart ayında ABD Futbol Federasyonu'nu hakkında ücret ve şartlardaki eşitsizlik iddiaları nedeniyle dava açılması talebinde bulunmuştu. 

Davanın reddedilmesinin ABD Kadın Milli Takımı temyize başvurmuştu.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe, NTV Spor

DAHA FAZLA HABER OKU