Kızı ve kaynının öldürüldüğü saldırıda ağır yaralanan Ayşe Basmaz’ın 11 aydır bilinci kapalı, aile adalet istiyor

Husumetli oldukları kişilerin saldırısında iki aylık hamile kızı Gülsüm Yıldız ve kaynı Necip Basmaz öldürülen Ayşe Basmaz, ağır yaralandı. Fettah Basmaz, ölen babası, kuzeni ve 11 aydır bilinci kapalı olan yengesi için adalet istiyor

Uğradıkları silahlı saldırıda kızını ve kaynını kaybeden Ayşe Basmaz, 11 aydır yatağa bağımlı yaşıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Çayırbaşı köyünde 22 Temmuz 2019 günü aynı aileden iki kişinin ölümü, bir kişinin de ağır yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırı yaşandı.

Selahattin Çakı ve Ahmet Çakı adlı kişiler yanlarında akrabaları Mehmet Çakı ve babaları İbrahim Çakı ile birlikte husumetli oldukları Necip Basmaz'ın kullandığı traktörün yolunu keserek kurşun yağdırdı.

Saldırıda Necip Basmaz ile silah sesini duyarak amcasının yardımına koşmaya çalışan bir çocuk annesi, iki aylık hamile olan Gülsüm Yıldız da vurularak hayatını kaybetti.

Saldırganlar kızının ardından dışarı çıkan Ayşe Basmaz’ı da kurşunlayıp ağır yaraladı.

Basına tarla paylaşımı nedeniyle yaşanan anlaşmazlık iddiasıyla yansıyan cinayetin ardından olaya karıştıkları iddia edilen Çakı ailesinden dört kişi tutuklandı.

Bu kişilerin Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi’nde ömür boyu hapis istemiyle yargılanmasına devam ediliyor.

ölenler.jpg
Necip Basmaz (solda) ve yeğeni Gülsüm Yıldız saldırıda yaşamlarını yitirdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

11 aydır yatağa bağımlı yaşıyor

Aradan geçen 11 aya karşın kızını kaybeden Ayşe Basmaz’ın dramı ise sürüyor.

Olayda babası Necip Basmaz’ı kaybeden Fettah Basmaz, karnından, omzundan ve boynunun arkasından vurulan yengesi Ayşe Basmaz’ın o günden beri bilincinin kapalı olduğunu, yaşam belirtisi göstermediğini öne sürerek, aylardan beri Eskişehir Şehir Hastanesi’nde tedavi gören yengesini artık eve getirdiklerini söyledi.

Biçerdöverin Çakıların tarlaya girmesiyle başlayan gerginlik büyüdü

Independent Türkçe’ye konuşan Fettah Basmaz, cinayetin arazi anlaşmazlığından çıktığı iddialarını reddederek babasını ölüme götüren husumetin geçen 15 veya 16 Temmuz 2019 tarihinde tarlalarını biçen biçerdöverin yanlışlıkla yan taraflarında olan komşu Çakı’ların tarlasına bir miktar girmesiyle yaşanan tartışmayla başladığını öne sürdü.

kemah.jpg
Erzincan Kemah'ta görevli olduğu için olay sırasında köyde olmayan Fettah Basmaz, şimdi kaybettiği babası, amcasının kızı ve halen bilinci kapalı olan yengesi için adalet arıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Düğünde uzattıkları eli sıkmadı diye silah çektiler iddiası

Basmaz, kaza sonucu oluşan zarar nedeniyle babasının Çakılara sekiz teneke buğday verdiğini ancak gerginliğin son bulmadığını, gördükleri yerlerde laf atmayı sürdürdüklerini kaydederek iddialarını şöyle sürdürdü:

6 Eylül 2018 tarihinde köyde Hayrettin Gürpınar adlı birinin düğünü vardı. Selahattin orada babama alaycı bir şekilde elini uzatıyor. Babam da ‘Sen alay mı ediyorsun?’ diyerek el sıkışmayınca bu sefer 'Sen bizim uzattığımız eli nasıl sıkmazsın?' diyerek küfür edip, tartışma başlatıyorlar. Tartışma babama silah çekmeye kadar gidiyor. Bu olayın görgü tanıkları var.

Basmaz, olayda tetiği çeken isimlerden olduğunu öne sürdüğü Selahattin Çakı’nın geçmiş yıllarda da yine bir başka olayda kendi ailelerinden birini yaraladığını iddia etti.

Amcasını kanlar içinde görüp koşan yeğenini de vurdular

Yaşanan olaydan sonra iki aile arasındaki gerginlik ara ara sürüyordu.

Basmaz, cinayetin olduğu gün olayların şöyle geliştiğini iddia etti:

Karşılaştıklarında babama laf atıyorlar. Babam bunları kaale almayınca iyice sinirleniyorlar. Evlerimiz zaten karşı karşıya. O sırada babam römorkla arpa ezmeye giderken Selahattin, Ahmet Çakı, Mehmet Çakı ve babaları İbrahim Çakı römorkun önünü keserek babama 16 kurşun sıkıyorlar. Sesleri görüp dışarı çıkan amcamın kızı babamı o halde görüp yanına koşunca bu sefer onu kurşunluyorlar. Sesleri duyup dışarı çıkan yengem kızını yerde görünce ona doğru koşmaya çalışıyor onu da vuruyorlar.

Kovid-19 nedeniyle tahliyeye itiraz

Selahattin Çakı, Ahmet Çakı ve Mehmet Çakı’nın halen cezaevinde olduğunu söyleyen Basmaz, babaları İbrahim Çakı’nın ise 64 yaşında olması nedeniyle Kovid 19 sürecinde tahliye edildiğini belirtti. Basmaz güvenlikleri konusunda endişeleri olduğunu belirterek, dava süreci devam ederken tahliye edilmesine itiraz ettiklerini söyledi.

"Adalet istiyoruz"

Temmuz ayında ikinci davası görülecek yargılama sonucu saldırganların hak ettikleri cezayı almasını talep ettiklerini söyleyen Basmaz sözlerini şöyle tamamladı:

Babamı, amcamın kızını hayattan kopardılar. Yengem yaşam belirtisi göstermiyor. Adaletin yerini bulması en büyük talebimiz. Bütün duyarlı insanların yargılama sürecinde bize desteğini bekliyoruz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU