Cumhuriyet yazarı Balbay: "Libya’ya emekli askerler de gidiyor"

Balbay, Cumhurbaşkanlığı’nın kendini doğrudan Saray’a bağlı hisseden bir yapıyı Libya’ya gönderdiğini öne sürdü

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, Türkiye’den Libya’ya emekli askerlerin de gittiğini iddia etti.

Balbay, “Öyle anlaşılıyor ki Saray herhangi bir hiyerarşi olmadan, kendisini devletin bir kurumuna değil, doğrudan Saray’a bağlı hisseden bir yapıyı Libya’ya gönderiyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Libya'ya asker göndermeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 84 ret oyuna karşılık 325 oyla kabul edilmişti.

Balbay: Bir “peyderpey”de kaç asker var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “peyderpey” ifadesini hatırlatan Balbay, “2 Ocak’ta TBMM’de kabul edilen metne aslında tezkere denemez. Zira, TBMM geleneklerinde tezkerenin çerçevesi olur, görev yeri, görev şekli net bir biçimde açıklanır. Kaç askerin gideceği bellidir. Libya tezkeresinde bütün bunları Cumhurbaşkanının belirleyeceği ifade ediliyordu. Cumhurbaşkanı da nasıl belirlediğini hafta sonu açıkladı: Peyderpey gidiyoruz… Peyderpey neyin ölçüsü? Bir “peyderpey”de kaç asker var?” diye sordu.

“Ben yaptım oldu’ mantığının tipik bir göstergesiyle karşı karşıyayız” diyen Balbay Cumhuriyet’teki, “Libya’da ‘MİT’olojik adımlar!” başlıklı yazısına şöyle devam etti:

Saray’dan sızan haberlere göre, “peyderpey”in içinde emekli askerler de var. Öyle anlaşılıyor ki Saray herhangi bir hiyerarşi olmadan, kendisini devletin bir kurumuna değil, doğrudan Saray’a bağlı hisseden bir yapıyı Libya’ya gönderiyor. Türk askeri dışında muharip gücün ise Suriye’den olduğu anlaşılıyor. Halen Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında Türkiye’nin kontrolünde görev yapan unsurların Libya’da “gönüllü birlikleri” adı altında iç savaşa katılacağı anlaşılıyor. Burada görev yapanlara, Türkiye 550 dolar aylık veriyor. Eğer ölürlerse ailelerine ya da mirasçılarına 5 bin dolar taahhüt edilmiş.

 

Cumhuriyet 

DAHA FAZLA HABER OKU