ABD, Irak’tan çekilmiyor

Trump: Bir noktada ABD kuvvetlerini Irak'tan çekme isteğim var, ancak şimdi geri çekmek Irak'ta yaşanabilecek en kötü şey

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, ülke askerlerini Irak’tan çekmeye niyeti olduğunu ancak bunu şu an gerçekleştirmeyeceğini açıkladı.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "İran'la savaşa ve İran'ın muhtemel yanıtına hazırız ve karşılık vereceğiz" dedi.

Trump, "Günün sonunda ABD, Irak'ın kendi güvenliğini tesis etmesini istiyor. Bir noktada ABD kuvvetlerini Irak'tan çekme isteğim var, ancak şimdi geri çekmek Irak'ta yaşanabilecek en kötü şey. Iraklılar İran'ın ülkelerini karıştırmasını istemiyor" ifadelerini kullanarak "Irak'tan çekilirsek İran için alan açmış olacağız. Haberlerde bildirilen mesajdan haberim yok" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de  "Irak yetkililerinden biri tarafından elde edilmiş taslak, imzalanmamış bir mektubun hiçbir değeri yoktur. Dolayısıyla onu ciddiye alacaklara şunu söylüyorum; ABD, Irak'tan çekilmiyor." dedi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ABD'den çekilmeye ilişkin bir mektup aldıklarını ve mektubun resmi olarak imzalı olduğunu söylemişti.

NATO, Irak’ta yer değiştirdi

Bu arada NATO, eğitim misyonu kapsamında Irak'ta bulunan askeri personelinin bir kısmının yerini geçici olarak değiştirdiğini duyurdu.

NATO yetkilisi, "Askeri personelimizin bir kısmının yerini hem Irak içinde hem de dışında olmak üzere geçici olarak değiştiriyoruz." ifadesini kullandı. 

Güvenlik durumu düzeldiğinde NATO'nun Irak'taki eğitim misyonunu tekrar başlatmaya hazır olduğunu belirten NATO yetkilisi, İttifakın uluslararası terörle mücadele konusunda kararlı olduğunun altını çizdi. 

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU