Hamas: İsrail'in ateşkes teklifine olumlu yaklaşıyoruz

İsrail, "Hamas anlaşmayı kabul ederse Refah'a girmeyiz" demişti

Ateşkes görüşmeleri sürerken İsrail ordusu, yaklaşık 1,5 milyon sivilin sığındığı Mısır sınırındaki Refah'ı bombalamaya devam ediyor (Reuters)

Hamas, İsrail'in sunduğu ateşkes anlaşmasının ana hatlarına olumlu yaklaştıklarını bildirdi.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Hamas yetkilisi, Fransız haber ajansı AFP'ye ateşkes anlaşması taslağında "büyük bir sorun görmediklerini" söyledi

"İsrail yeni bir engel çıkarmadığı sürece mevcut atmosfer olumlu" diyen yetkili, son anlaşma taslağının detaylarına ilişkin bilgi paylaşmadı.

Hamas yetkililerinin, Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrailli heyetle bugün bir araya gelerek son teklifle ilgili görüşme yapması bekleniyor.

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Suudi Arabistan'da temaslarda bulunacak. Blinken, yarın sonlanacak ziyaretinde ateşkes anlaşmasına, esirlerin serbest bırakılmasına ve Gazze'ye yönelik insani yardım çalışmalarının artırılmasına dair görüşmeler düzenleyecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda aylardır yürütülen ateşkes anlaşması çalışmalarında henüz somut bir sonuç elde edilemedi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, cumartesi günkü açıklamasında Hamas'ın anlaşmayı kabul etmesi halinde Refah'a kara operasyonunu askıya alacaklarını belirtmişti.

Gazze'deki Sivil Savunma Kurumu'nun açıkladığı rakamlara göre İsrail ordusunun dün Refah'a düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocukların da yer aldığı en az 22 kişi öldürüldü. ABD yönetimi Refah'a kara harekatına karşı çıktıklarını defalarca bildirmişti.

Başka bir Hamas yetkilisi, AFP'ye geçen hafta “kalıcı bir ateşkesi, yerinden edilmiş kişilerin serbestçe geri dönmesini, esir takası için makul şartları ve Gazze kuşatmasını sonlandırmayı garanti eden" bir anlaşmaya sıcak bakacaklarını söylemişti. 

ABD'nin önde gelen gazetecilik kuruluşlarından Axios, kimliğinin paylaşılmasını istemeyen İsrailli yetkililere dayandırdığı 27 Nisan'daki haberinde, Tel Aviv'in anlaşma taslağında "Gazze'de sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanmasına" odaklandığını aktarmıştı.

Haberde, Mısırlı istihbaratçıların cuma günü İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), iç güvenlik teşkilatı Şin Bet ve ulusal istihbarat ajansı Mossad'dan yetkililerle görüştüğü bildirilmişti. Burada hazırlanan anlaşma taslağının aynı gün Hamas'a iletildiği ifade edilmişti.
 


24 Kasım'da sağlanan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. IDF'nin verilerine göre Hamas'ın elinde halen yaklaşık 130 rehine var. İsrail ordusu, bunlardan 34'ünün öldüğünü doğrulamıştı. 


Independent Türkçe, Guardian, AFP, Axios, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU