İsrail'den Mısır'ın Gazze müzakerelerinde arabuluculuktan çekilmesine karşı uyarı

İsrail basını Mısır'ın Gazze’de ateşkes anlaşmasına aracılık etmekten çekilebileceğini yazdı

Cibaliye'den kaçan Filistinliler / Fotoğraf: AFP

İsrail gazetesi Haaretz bugün  İsrailli yetkililerin, Mısır'ın Refah sınır kapısının Filistin tarafını kontrol etmesinin ardından Mısır ve İsrail arasındaki "krizin" kötüleşmesi nedeniyle, Mısır'ın Gazze’de ateşkes anlaşmasına aracılık etme ve tutukluları serbest bırakma çabalarından çekilebileceği uyarısında bulunduğunu bildirdi. Gazete İsrailli yetkililerin krizin çözülmemesi halinde, Mısır ile İsrail arasında savunma ve istihbarat alanlarındaki iş birliğinin azalabileceğine ilişkin endişelerini dile getirdiklerini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli yetkililer ayrıca Gazze'de çatışmaların devam etmesi ve İsrail ile Hamas arasında anlaşmaya varılması yönündeki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla, Mısır ile İsrail ilişkilerindeki krizin daha da kötüleşebileceğinden korktuklarını dile getirdiler.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Mısır'ı Refah sınır kapısını kapatmakla suçlamış ve Kahire'nin Gazze'de insani bir krizi önlemenin "anahtarını elinde tuttuğunu" söylemişti. Katz, “Dünya (Gazze'deki) insani durumun sorumluluğunu İsrail'in omuzlarına yüklüyor. Ancak Gazze'de insani krizi önlemenin anahtarı artık Mısırlı dostlarımızın elinde" ifadelerini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri bu açıklamaları eleştirdi ve ülkesinin "İsrail tarafının gerçekleri çarpıtma ve sorumluluktan kaçma politikasını" kategorik olarak reddettiğini vurgulayarak, "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin şu anda karşı karşıya olduğu insani felaketin tek sorumlusunun İsrail olduğunu" söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU