"ABD ve İsrail anlaştı: Görüşmelere kadar Refah'taki operasyonun kapsamı genişlemeyecek"

Gazze savaşının 221. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: IDF Basın Servisi 

Gazze savaşının 221. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 15 Mayıs Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un yazısı özzetle şu şekilde:
 

 

Hizbullah İsrail'e baskıyı artırıyor

Şii grup Yahudi devletinin kuzeyine saldırmaya devam ediyor

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, yaptğı açıklamada İsrail'in, Gazze'de operasyonu durdurmamasına kadar Hizbullah bu ülkeye saldıracağını söyledi. 

Genel Sekreter şu hususun altını çizdi:

"İsrail yönetiminin daha önce vadettiği üzere hükümetin Filistin bölgesindeki saldırıyı sürdürmesi durumunda İsrail'in Kuzey bölgesinin sakinleri 1 Eylül’e kadar evlerine dönemeyecek."

İsrail askerlerinin Gazze'nin güneyindeki Refah'ta ilerlediği ölçüde Lübnan Hizbullah'ı Kuzeyden baskıyı artırıyor. Sadece geçen hafta örgütün saldırıları sonucunda İsrail'de üç asker hayatını kaybetti. İsrail'in cevap saldırıları sonucunda Hizbullah'ın iki savaşçısı da dahil olmak üzere en az yedi kişi katledildi.

Şii Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 13 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, "Lübnan dayanışma cephesi Gazze cephesiyle dayanışma içinde kalmayı sürdürüyor" dedi.

Nasrallah, şu hususu vurguladı:

"Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanmamasına kadar örgüt İsrail'e saldırıları sürdürecek."

Nasrallah’a göre Yahudi devleti yönetimi "çıkmaza" girdi:

"Eğer şimdi savaşı durdururlarsa bu, onlar için büyük bir yenilgi olacak. Askeri mücadeleyi sürdürmeleri durumunda onlar uçuruma yuvarlanacaklar."

ABD ve Fransa'nın temsil ettiği uluslararası arabulucular gerilimin artmasını önlemeye çalışıyor.

İsrail'in 12 TV kanalı kaynaklara istinaden görüşmelerdeki sorunun Gazze'de savaş sürerken Hizbullah'ın ateşkes görüşmeleri yapmayı reddetmesinden ileri geldiğini ifade etti.

Bu cephedeki gelişmeler ise İsrail yöneticilerinin açıkladığı gibi ilerliyor: 14 Mayıs’ta İsrail tankları Refah merkez bölgelerinin derinliklerine daldı.

Gazze'yle ilgili ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuna yürütülen barış görüşmeleri şimdilik herhangi bir sonuç vermedi: İsrail, Hamas’ın öne sürdüğü 3 aşamalı barış planını geri çevirirken Filistinliler İsrail'i taviz vermemekte suçladılar.


Детали (Detaylar):
 

 

ABD ve İsrail anlaştı: Görüşmelere kadar Refah'taki operasyonun kapsamı genişlemeyecek

ABD ve İsrail görüşmelerin yapılmamasına kadar Refah'taki operasyonun önemli ölçüde genişlememesi hususunda anlaştılar. ABD yönetiminden üst düzey görevlilerin İsrailli meslektaşlarıyla görüşmelerinde savaştan sonra Gazze Şeridi'nin imarı konusu da gündemde olacak.

ABD yönetiminden iki üst düzey görevli CNN kanalına şunu söyledi:

"Yönetimin değerlendirmesine göre yakın günlerde Refah'a tüm yönlerden girilmesi için İsrail kentin civarına yeteri kadar asker yığdı."

Bu arada ABD resmi görevlileri Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Refah'ta olmadığını, Han Yunus bölgesindeki tünellerin birinde kaldığını ifade ettiler.

Haberde ABD istihbaratının yanı sıra, İsrail istihbaratının da bunu onayladığı belirtildi.
 

 

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Refah'taki saldırısına ilişkin duruşma yapacak

BM Uluslararası Ceza Mahkemesi perşembe ve cuma günleri (16-17 Mayıs) İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine saldırısıyla ilgili Güney Afrika'nın talebi üzerine yeni olağanüstü tedbirleri görüşmek üzere celseler gerçekleştirecek.

Geçen hafta Güney Afrika, İsrail'in Refah'a saldırıyı durdurması talimatını vermesi ve BM'nin, insani yardım örgütleri temsilcilerinin, gazetecilerin ve savcıların Gazze'ye engelsiz girmelerine izin tanıması talebiyle Uluslararası Mahkeme'ye başvurmuştu.

İsrail kendi savunmasını cuma günü sunacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU