Dini liderler ve önde gelen isimlerin katılımıyla ‘Diyalogla Değişebiliriz’ forumu başladı

Forumun ilk günü bir dizi konferans gerçekleştirilecek

Birinci Dünya Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Forumu, çok sayıda dini lider ve önde gelen siyasi şahsiyetin katılımıyla başladı / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Kral Abdullah bin Abdulaziz Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi (KAICIID) tarafından düzenlenen ‘Diyalogla Değişebiliriz’ başlıklı ilk küresel forum, çok sayıda dini lider ve önde gelen siyasi şahsiyetin katılımıyla Portekiz'in başkenti Lizbon'da başladı.

Forum öncesinde katılımcılara KAICIID'in faaliyetlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen tanıtım gecesinde, KAICIID'in çeşitli alanlarda yürüttüğü proje ve programlar gözden geçirilirken, bir grup sosyal ve dini uzman ve araştırmacının katılacağı forum kapsamında düzenlenecek seminerlerde konuşmacılar tarafından ele alınacak konulara da değinildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

KAICIID Genel Sekreteri Zuheyr el-Harisi, dinler ve kültürler arası diyalog çağrısındaki aktif rolüyle tanınan ve el-Harisi'nin yıllardır dünyanın başına bela olan bir dizi savaş, çatışma ve sosyal çatışmaya çözüm bulmayı amaçladığını söylediği bu konferansın ana konuşmacılarından biri olacak olan Kâbe İmamı Şeyh Salih bin Abdullah el-Humeyd'i kabul etti.

İmam ile Lizbon'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği merkezinde, bir dizi üst düzey büyükelçilik çalışanının da hazır bulunduğu görüşmede katılımcılar, KAICIID’in, İki Kutsal Caminin Merhum Hizmetkârı Kral Abdullah bin Abdulaziz ile Papa 16. Benedikt'in 2007'deki tarihi buluşmalarının ardından dinler ve kültürler arası diyalog için yeni bir inisiyatif oluşturmanın yollarını görüşmek üzere başlattıkları ortak bir girişimin meyvesi olduğunu hatırlattı.

Amaç, özellikle 11 Eylül terör saldırıları ve ardından gelen bölünme ve nefret söylemleri sonrasında hâkim olan atmosferde, yüzyıllar süren yabancılaşma ve yanlış anlaşılmaların ardından dinler arası iletişimi kolaylaştırmaktı.

Forumun ilk günü el-Harisi, (forumun Lizbon'a taşınmadan önce 2011 yılında kurulduğu) Avusturya'nın eski Cumhurbaşkanı, İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos, eski İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Kâbe İmamı el-Humeyd, Azerbaycan'daki Müslümanların manevi lideri, Lizbon Belediye Başkanı Carlos Moedas ve Polonya Hahambaşı Michael Schudrich’in vereceği bir dizi konferansa sahne olacak.

Forumun ilk gününde açılış konuşmaları eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mısır Baş Müftüsü Dr. Şevki İbrahim Allam, KAICIID Başkan Yardımcısı Graça Machel ve Portekiz Parlamentosu eski Başkanı Augusto Santos da Silva tarafından yapılacak.

Öğleden sonraki oturumlar ise dönüşümlerin ortasında diyalog yoluyla insan onuru bağlamında barışın inşası ve çevresel yönetim konularına ayrılmış.

Oturumlarda ayrıca sürdürülebilir kalkınma ve bunun sosyal uyumu teşvik etmedeki rolü ile tüm bu konuların KAICIID’in temasıyla (Dönüşen Bağlamda Diyalog) etkileşimi ele alınacak. Oturumlar, Odak Alanları Başkanı Dr. Vera Ferreira Leal ve Kapasite Geliştirme Başkanı Dr. Naik Valenter tarafından yönetilecek.

Paralel diyalog oturumlarında katılımcılar, silahlı çatışmanın yol açtığı çeşitli zorlukları, farklı dini ve kültürel gruplar arasında güven tesis etmenin önemini ve dini liderlerin barış ve sosyal adalet ilkelerine toplumsal bağlılığı teşvik etmede oynayabilecekleri önemli rolü derinlemesine tartışacaklar.

Forum, uluslararası faaliyetleri kapsamında ilk kez, çeşitliliği kucaklayan şehirler ve bu şehirlerin özellikle sosyal uyumun sağlanmasında karşılaştıkları çeşitli güçlükler üzerine bir diyalog oturumu düzenliyor. Diyalog, dini grupların kentsel kapsayıcılığın teşvik edilmesinde oynayabilecekleri role odaklanacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU