171 general ve üst düzey isim İsrail'de acil seçim talep ediyor

Krizden çıkmak için ‘yeniden başlamanın’ gerekliliğini vurguladılar

Netanyahu 8 Ocak'ta askeri birliği ziyaret etti (DPA)

İsrail'de yapılan üç yeni kamuoyu araştırması Başbakan Binyamin Netanyahu'nun popülaritesinde azalmanın devam ettiğini gösterirken, bir anket de İsraillilerin yüzde 61'inin yeni seçim yapılmasını desteklediğini doğruladı. Aralarında eski genelkurmay başkanları, eski istihbarat başkanları (Mossad ve Şin Bet), generaller ve bakanlık genel müdürlerinin de bulunduğu 171 önemli isim, Knesset (Parlamento) üyelerine ve parti liderlerine derhal erken seçim yapılması için çağrıda bulundular.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişiler, medyada yapılan büyük bir duyuruyla, siyasi ve askeri liderliğin başarısızlıkları nedeniyle 7 Ekim'de, İsrail halkının canıyla ağır bedeller ödediği büyük ve tehlikeli bir şeyin (Hamas saldırısı) gerçekleştiğini söylediler. Devleti iyileştirmenin zamanı geldi. Bunun için ülkede ‘yeniden başlamayı’ ve halkın güvenini kazanan bir liderliğin seçilmesi gerekiyor.

Bu açıklama, savaşın 100. günü münasebetiyle sağcı İsrail Hayom gazetesi ve Profesör Yitzhak Katz'ın yönettiği Maagar Mochot Enstitüsü tarafından yürütülen kamuoyu araştırmasının sonuçlarının yayınlanmasıyla aynı zamanda gerçekleşti. İsrail halkının yüzde 63'ü seçim tarihinin ileri alınmasını desteklerken, yalnızca yüzde 37'si buna karşı çıkıyor.

Tel Aviv'de seçimlerin şimdi yapılması durumunda beklenen sonuçlara ilişkin üç kamuoyu yoklaması yayınlandı ve bunların hepsi mevcut koalisyonun güç kaybedeceğini gösteriyor. Netanyahu için en iyisi, gazetesi Israel Hayom'un yayınladığı anket idi. Ankete göre iktidar koalisyonu 64 sandalyeden 52'ye düşerken, muhalefet 56'dan 68 sandalyeye yükseliyor. Benny Gantz'ın liderliğini yaptığı ‘Resmi Kamp’ partisi ise 12 sandalyeden 31 sandalyeye çıkarak en fazla sandalyeyi kazanıyor.

Channel 12 TV anketinin sonuçlarına göre ise Netanyahu'nun kanadı 120 sandalyeden 48'e düşüyor. Hükümet kurmayı başaramıyor. Muhalefet kampı 62 sandalye alırken, İslami Hareket'in katılması halinde bu sayı 67 sandalyeye ulaşacak.

Sonuçlara göre Gantz'ın partisi 120 sandalyenin 35'ini alarak lider olurken, Likud ise 18 sandalyeyle ikinci sırada yer alıyor. Muhalefet lideri Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid partisi ise 14 sandalye kazanıyor (bugün 24 sandalyeye sahip). Anket ayrıca Avigdor Lieberman liderliğindeki İsrail Evimiz partisinin 9 sandalye alabileceğini (bugün 6 sandalyesi var) gösterdi. Sefarad Yahudilerinin Aryeh Deri liderliğindeki Şas partisi 10 sandalye kazanırken, aşırıcı Itamar Ben Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit partisi ise 8 sandalye kazanıyor (bugün 6 sandalyeye sahip). Birleşik Tevrat Yahudiliği listesi 7 sandalye alırken, Arap Değişim Hareketi ve Ortak Arap Listesi Bloku (Eymen Avde ve Ahmed Tibi) ve Mansur Abbas liderliğindeki İslami Hareketin ‘Birleşik Arap Listesi’ beşer sandalye alabilecek. Bezalel Smotrich liderliğindeki Dini Siyonizm partisi 4 sandalye (bugün 8 sandalyeye sahip), Meretz Hareketi ise son seçimlerde düşen 4 sandalyeyi alıyor. Ulusal Demokratik Birlik ve İşçi partileri ise seçim barajını aşamıyor.

Ankette, biri Naftali Bennett, diğeri Yossi Cohen başkanlığında olmak üzere iki yeni partinin seçimlere girip giremeyeceği konusunda kamuoyunun görüşü öğrenilmeye çalışıldı. Her ne kadar sonuçlar, Bennet'in iki hafta önce 16 sandalye alabilirken şimdi 10 sandalyeye, Cohen'in partisinin 6 sandalyeye (iki hafta önce 10 sandalye alabiliyordu) düştüğünü gösterse de hâlâ etkili bir güç oluşturuyorlar. Bu durumda anketlere göre herkesin oyları azalmış görünüyor. Gantz 25 sandalye, Likud 15 sandalye ve Lapid 10 sandalye kazanıyor. Ankette, İşçi Partisi'nin General Yair Golan liderliğindeki Meretz Partisi ile ittifak yaptığı sol partinin 9 sandalye alabileceği görüldü.

Ankette, İsrail muhalefet lideri Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid partisinin 24 sandalyeden 14 sandalyeye düştüğü görülürken, Avigdor Lieberman liderliğindeki Yisrael Beytenu partisinin de 6 sandalyeden 9 sandalyeye yükseldiği görüldü. Ultra Ortodoks Şas partisi 10 sandalye alırken, aşırılık yanlısı Itamar Ben Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit partisi 8 sandalye alıyor ve Birleşik Tevrat Yahudiliği listesi ise 7 sandalye kazanıyor.

İsrailli yetkililer arasında başbakanlık için en uygun kişinin kim olduğuna ilişkin yapılan bir ankete göre, ankete katılanların yüzde 42'si Gantz'ın Netanyahu'dan daha uygun olduğu görüşünde. (Kanalın önceki anketinde bu oran yüzde 45 idi), Netanyahu ise ankete katılanların yüzde 29'undan destek aldı. Netanyahu ve Lapid'i karşılaştıran bir ankete göre, Netanyahu önceki ankete göre bir puan artırarak ankete katılanların yüzde33'ünün oyunu alıyor. Lapid ise hala yüzde 28'lik bir oranda, pozisyon için en uygun kişi olarak görülüyor.

Haftalık yayın yapan Maariv gazetesinin anketine göre sonuçlar Netanyahu için en kötü durumu ortaya koyuyor. Ankete göre Netanyahu ve Likud, hükümetinin kuruluşundan bu yana en düşük orana geriliyor ve sandalyelerinin yarısını kaybederek 32'den 16'ya düşüyor. Gantz ise 39 sandalyeye yükseliyor. Bu durumda Netanyahu liderliğindeki sağ koalisyon 44 sandalye elde edecek. Gantz'ın bloğu (İslami Hareket dahil) 71 sandalye alırken, ortada da Cephe'nin sağa düşman olduğu düşünülen Arap Değişim Birliği ile ittifakı için 5 sandalye bulunuyor.

Bu sonuçlar İsrail'in önde gelen siyasi uzmanlarından biri olan Nehemia Shtrasler'ı öfkelendirdi. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgiye göre Shtrasler, konu hakkında “Aslında, eli 7 Ekim'den bu yana öldürülen ve öldürülmeye devam eden bin 391 sivil ve asker vatandaşın kanına bulanmış olmasına rağmen Netanyahu'nun hala koltukta oturması inanılmaz. (830 sivil ve yabancı, 561 asker, Şabak üyesi ve kurtarma ekipleri). Başka herhangi bir batılı ülkede sorumlu bir başbakan derhal istifa ederdi. Japonya'da intihar ederdi. Bize gelince, gülüyor, Genelkurmay'a ithamlarda bulunuyor, sonsuza kadar iktidarda kalacağını sanıyor, manipüle ediyor. Her bakımdan tam bir başarısızlık” değerlendirmesinde bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU