İsrail’de ordu Gazze savaşının sınırlı sonuçlarını ‘kabul ediyor’

İsrail’deki ‘aklı başında insanlar’, Lahey’in kararından önce ateşkes yapılmasını tavsiye ediyor

Fotoğraf: AA

Yüz güne yaklaşan Gazze savaşı, İsrail hava saldırıları ve Filistinlilerin ölümü arasında bir saha rutini haline gelirken, İsrail’in içinde de olumsuz yansımaları olmaya başladı. Halihazırda oluşmuş olan manevi hasarın hafifletilmesi için Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) vereceği karardan önce davranıp savaşın durdurulması yönünde çağrıda bulunan ‘makul’ sesler yükselirken, belirlenen hedeflerin mantıksız olduğunu fark eden ve ‘savaşın sınırlı sonuçlarının’ kabul edilmesini talep eden ‘objektif’ askeri sesler de oluşmaya başladı. Buna karşın ülkenin ‘sil-baştan başlaması’ gerektiği için acil seçim talep eden ‘rahatsız’ sesler de var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail hükümeti ve İbrani medyası, Lahey’deki UAD önünde savunma ekibinin ‘üstün profesyonel performansını’ kutlarken, İbrani devletinin kendini soktuğu çıkmazdan kurtulmanın en iyi yolu olarak, yetkililerin sahaya inip savaşı durdurmak için sorumlu bir karar almaları yönünde çağrıda bulunan profesyonel ve objektif sesler yükseliyor.

Mahkemenin birkaç gün sonra vereceği karar ne olursa olsun, mahkeme kararının İsrail’i soykırımla suçlayamayacağına inanmalarına rağmen bunun şimdiden İsrail’e zarar verdiğini ileri sürüyorlar.

Buna paralel olarak, siyasi ve askeri liderliğin büyük bir kesimi savaş için belirlenen hedeflerin uygulanabilir olmadığını fark etmeye ve ‘savaştan sınırlı sonuçlarla çıkma’ fikrini kabul etmeye başladı ancak aşırı sağ buna engel oluyor.

Kötüleşen bu koşullar altında, önde gelen 171 askeri ve sivil isim, İsrail’in ‘sil-baştan başlaması’ gerektiği gerekçesiyle acil bir seçim talebinde bulunurken, anketler Binyamin Netanyahu’nun popülaritesinin düştüğünü gösteriyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU