Biden, Netanyahu'ya verdiği fotoğraftaki nota dikkat çekti

Fikir ayrılığını sıradışı bir şekilde vurguladı

Biden, savaşın başlamasının ardından Tel Aviv'e giderek Netanyahu'yla görüşmüştü (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya eskiden verdiği bir fotoğrafa gönderme yaparak, Tel Aviv yönetimiyle fikir ayrılıkları yaşadıklarını belirtti. 

Biden, Yahudilerin kutladığı Hanuka Bayramı için pazartesi günü Beyaz Saray'da düzenlenen resepsiyonda, Netanyahu'yla eskiye dayanan dostluklarından bahsetti.

Netanyahu'yu 51 yıldır tanıdığını belirten Biden, eskiden birlikte çektirdikleri bir fotoğrafa gönderme yaparak şunları söyledi: 

Netanyahu'nun masasında bir fotoğraf var. Üzerine 'Seni seviyorum Bibi ama söylediğin hiçbir şeye katılmıyorum' yazmıştım. Bu söylediklerim bugün de geçerli.

Biden, Tel Aviv yönetimiyle fikir ayrılıkları yaşamalarına rağmen "bağımsız Yahudi devletine bağlılığının sarsılmaz olduğunu" da ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD lideri, Hamas'ın faaliyetleri sonlandırılana kadar İsrail'e desteği sürdüreceklerini vurgularken, uluslararası kamuoyunun Tel Aviv yönetimine yaklaşımının "bir gecede" değişebileceği uyarısında bulundu. 

Biden, "Dikkatli olmamız lazım. İsrail'in de dikkat etmesi gerekli. Uluslararası kamuoyunun fikri bir gecede değişebilir. Bunun olmasına izin veremeyiz" dedi.

Washington yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını vetosu da büyük tepki toplamıştı. 

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsviçre merkezli sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar ve Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü gibi kuruluşlar, Biden yönetiminin 8 Aralık'ta oylanan tasarıyı reddederek "savaş suçuna ortak olduğunu" öne sürmüştü. 
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 7 bin 729'u çocuk, 5 bin 153'ü de kadın 18 bin 205 kişi öldürülürken, yaralı sayısı 46 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 434'ü asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Reuters, Euractiv

DAHA FAZLA HABER OKU