Gazze'de insani ateşkesi veto eden ABD'ye hak örgütlerinden tepki yağdı

"Savaş iki ay daha sürebilir"

Birleşmiş Milletler, Gazze'deki sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini bildirmişti (AA)

ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını vetosu hak örgütlerinden tepki topladı. 

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Louis Charbonneau, Twitter hesabından dün yaptığı paylaşımda, Washington yönetiminin tutumunu eleştirerek, "ABD, zulüm işleyen İsrail'e silah ve diplomatik koruma sağlamayı sürdürerek savaş suçlarına ortak olma riskine giriyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre merkezli sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'ın ABD'deki biriminin yöneticisi Avril Benoit da "ABD, veto kararıyla Gazze'deki katliamın suç ortağı haline geldi" dedi. Benoit ayrıca uluslararası kamuoyundan yapılan tüm çağrılara rağmen İsrail ordusunun sivillere saldırmayı sürdürdüğüne ve Gazzelileri zorla yerinden ettiğine dikkat çekti.

Birleşik Krallık (BK) merkezli Af Örgütü'nün direktörü Agnes Callamard da ABD'nin BMGK kararını veto etmeyi sürdürmesinin "ahlaki açıdan savunulamaz" olduğunu belirtti. Callamard, ABD'nin Gazze'deki savaşta üzerine düşen liderlik görevini yerine getirmediğini vurgulayarak, BMGK'deki veto hakkını "bir silah gibi kullandığını" ifade etti.
 


BMGK'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin hazırladığı karar tasarısı, dün düzenlenen acil oturumda oylanmıştı. ABD tarafından veto edilen tasarı için BK ise çekimser oy kullanmıştı.

Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 80'den fazla ülkenin imzasını taşıyan tasarında, tüm esirlerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması da talep ediliyordu.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, vetonun ardından yaptığı konuşmada, "Bu, BMGK için korkunç bir gün" ifadesini kullanmştı. Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet Rişk de Washington yönetiminin tutumunu "ahlaktan yoksun ve insanlıkdışı" diye nitelemişti. 

BMGK tasarısının veto edilirken İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), operasyonların yoğunlaştırıldığını ve dün Gazze'de 450 hedefe saldırı düzenlendiğini bildirdi.

"Savaş iki ay daha sürebilir"

IDF'den kimliğinin paylaşılmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, ABD'nin tanınmış gazetecilik kuruluşlarından Axios'a, Gazze'nin güneyindeki operasyonların "henüz yeni başladığını" ve üç ila dört hafta daha sürebileceğini söyledi. Kaynak, güneydeki operasyonlar tamamlanınca, savaşın ilk etabının sonlanmasının yaklaşık dört hafta daha alabileceğini ifade etti. 

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde önemli ilerleme kaydettiğini savunan yetkili, Hamas'tan üst düzey kişilerin bölgenin güneyindeki Han Yunus'ta saklandığını ve saldırıların burada yoğunlaştırılacağını belirtti.

Yetkili, Washington yönetiminin Gazze savaşındaki yoğun operasyon safhasının aralık sonunda tamamlanmasını istediğini, Tel Aviv yönetimininse bunun ocak sonunda gerçekleştirilmesini planladığını ifade etti. Kaynak, ABD'nin savaşın sonlandırılması için net bir tarih dayatmadığını ve Washington yönetiminden tam destek aldıklarını söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliyse "Bunlar İsrail ordusunun düzenlediği operasyonlar. Sürecin gidişatına da İsrail karar verecek" dedi. 

Axios, İsrail Savunma Bakanlığı'nın yorum talebini reddettiğini aktardı.
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 7 bin 729'u çocuk, 5 bin 153'ü de kadın 17 bin 487 kişi öldürülürken, yaralı sayısı 46 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 418'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, CNN, Haaretz, Times of Israel, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU