ABD'deki elit üniversitelerde Filistin için ayağa kalkanların talepleri ne?

Protestoları örgütleyen aktivistlerden biri "Siyonizm" videosu için özür diledi

Columbialı öğrenciler, kampüste kurdukları çadırlarla eylemlere devam ediyor (Reuters)

ABD'deki elit üniversitelerde düzenlenen Filistin'e destek eylemleri sürerken, ülkenin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, protestolarla ilgili analiz yayımladı. 

"Üniversite kampüslerindeki Filistin yanlısı protestocular aslında ne istiyor?" başlıklı analizde, eylemcilerin talepleri incelendi.

Haberde, farklı okullardaki öğrencilerin temel taleplerinin, üniversitelerin İsrail'le bağlantılı şirketlerle iş yapmayı sonlandırması olduğu belirtildi. 

Eylem dalgasının fitilini ateşleyen New York şehrindeki Columbia Üniversitesi'nde protestolara katılan ve kendini Althea olarak tanıtan öğrenci şunları söyledi: 

Columbia Üniversitesi'nden, Filistinlilere uygulanan soykırım ve baskıdan kâr eden İsrailli firmalarki tüm yatırımlarını çekmesini istedik.

Columbia Üniversitesi'nde geçen hafta başlayan olaylarda güvenlik güçleri en az 108 öğrenciyi gözaltına almış, 80 öğrenciye de disiplin cezası verilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ardından aralarında Princeton, Yale, MIT ve Harvard gibi prestijli eğitim kurumlarının da yer aldığı birçok üniversitede Filistin'e destek eylemleri hızla yayıldı.

Columbialı öğrenciler, üniversitenin New York Polis Teşkilatı'yla (NYPD) "tüm bağlarını açıkça paylaşmasını ve işbirliğini sonlandırmasını" istiyor. Aktivistler, Columbia'nın İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi'yle yürüttüğü ortak programları da durdurmasını talep ediyor.

Princeton Üniversitesi'ndeki eylemciler de okulun, Gazze'de "soykırımda kullanılan" savaş teknolojileriyle ilgili sektörlere yaptığı yatırımı geri çekmesini istiyor.

Öte yandan Yale Üniversitesi'nden Cary Krosinsky, eğitim kurumlarının özel firmalardaki hisselerini satmasının büyük bir fark yaratmayacağını savunarak, "Ne istediğinize dikkat edin. Hisse senedinizi satarsanız, bunu başka biri satın alır ve sizin önem verdiğiniz konuyla daha az ilgilenebilir" dedi.

Haberde, üniversitelerin öğrencilerin bu taleplerine henüz olumlu yanıt vermediği de hatırlatıldı. 
 


Diğer yandan Columbia Üniversitesi'ndeki eylemleri örgütleyen öğrencilerden Khymani James, "Siyonistlerin yaşama hakkı yok" dediği video için özür diledi.

Columbia Üniversitesi Apartheid'ı Reddediyor adlı grubun sözcülüğünü yapan James, şubatta yayımladığı ve perşembe günü sosyal medyada sıkça paylaşılan videosundan pişmanlık duyduğunu söyledi.

20 yaşındaki öğrenci videoda şu ifadeleri kullanmıştı: 

Siyonistler, konforlu bir hayat sürmeyi geçtim yaşamayı bile hak etmiyor. Nazilerin, faşistlerin ve ırkçıların yaşamasını hak etmediğini rahatça söylüyoruz, Siyonistler de aynı şekilde bu dünyada yaşamamalı.

Videonun tepki toplamasının ardından üniversiteden dün yapılan açıklamada, James'in kampüse girmesinin yasaklandığı bildirildi. Aktivistin okuldan atılıp atılmadığına dair bilgi paylaşılmadı. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), James'in şubatta sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, "Siyonistler bana özelden mesaj atıyor. Kavga etmek istiyorlar. Ben yaralamak ya da kazanıp kaybetmek için değil, doğrudan öldürmek için kavgaya girerim" dediğini aktardı. 

Bunun üzerine Columbia Üniversitesi yönetiminin öğrenciyi disiplin kuruluna sevk ettiği, söz konusu videonun da bu görüşmede çekildiği belirtildi.
 


James, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Söylediklerim yanlıştı. Topluluğumuzun her üyesi hiçbir ayrımcılığa uğramadan güvenli şekilde yaşamalıdır" ifadelerini kullandı.

Aktivist öğrencinin açıklamalarına Washington'dan da tepki geldi. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, “Bu tehlikeli ve dehşet verici açıklamalar mide bulandırıcı. Bu sözler herkesin uyanmasını sağlamalı. Yahudilerin öldürülmesini savunmak iğrenç bir şey" dedi.


Independent Türkçe, CNN, BBC, Times of Israel, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU