Netanyahu, Şifa Hastanesi’ne baskın düzenleyerek dünyaya meydan okudu

BM’den Gazze’de ‘uzun süreli ateşkese doğru adım...

İsrail askerleri dün Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne baskın düzenledi / Fotoğraf: Reuters

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son günlerde yapılan uyarılara rağmen dün Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi’ni girmeleri için güçlerini göndererek dünyaya meydan okudu.

İsrail askerleri akşam saatlerinde hastanenin merkezinden çekilirken tanklarla dışarıdan kuşatmaya devam etti. Yapılan değerlendirmeler, içeride 7 Ekim’de düzenlenen Aksa Tufanı operasyonu sırasında kaçırılan 250 rehineden herhangi birini bulamadıkları yönünde. İsrail hükümeti, 40 gündür devam eden savaşın başlangıcından bu yana, Hamas’ın Şifa Hastanesi’nin altında üs olarak kullandığı tüneller olduğunu ve buranın 250 rehineden bazılarını sakladığı yerlerden biri olabileceğini iddia ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu dün Gazze Şeridi yakınındaki bir askeri üsse düzenlediği ziyarette şunları söyledi:

Bize Gazze’ye giremeyeceğimizin söylendiği zamanı hatırlıyor musunuz? İşte girdik. Gazze şehrinin dış mahallelerine ulaşamayacağımızı söylediler. Buyrun, ulaştık. Şifa’ya giremeyeceğimizi söylediler. Ancak girdik (...) Gazze’de ulaşamayacağımız hiçbir yer yok.

Şifa Hastanesi’nin basıldığı sırada İsrailli, ABD’li, Filistinli, Mısırlı ve Katarlı kaynaklar, kısmi mahkum değişimi ve sınırlı ateşkes ilanına ilişkin müzakerelerde ciddi ilerleme kaydedildiğini bildirdi. Yedioth Ahronoth gazetesinin askeri muhabiri Yossi Yehoshua, dokuz yıl önceki Koruyucu Hat Operasyonu’nda olduğu gibi, ilk ateşkesin savaşın sonu olacağına dair korkular bulunduğunu aktardı.

Diğer yandan İsrail Başbakanı’nın eşi Sara Netanyahu dün ofisi tarafından yayınlanan mesajında, 7 Ekim saldırısı sırasında Hamas tarafından kaçırılan bir kadının Gazze’de esaret altındayken bir bebek dünyaya getirdiğini duyurdu.

New York’ta, 40 gün önce Gazze'de savaşın başlamasından bu yana türünün ilk örneği olan bir atılıma tanık olundu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, tüm tarafların ‘uluslararası hukuk kapsamındaki görevlerine uymalarını talep eden bir karar’ çıkararak İsrail, Hamas ve diğer Filistinli grupları Gazze Şeridi’nde ‘uzun vadeli insani ateşkes ilan etmeye ve insani koridorlar açmaya’ davet etti. Diplomatlar bunu ‘doğru yönde atılmış ilk adım’ olarak değerlendirdi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths’e göre dün İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi’ne baskın yapmasının ardından BM, Gazze Şeridi’ndeki cinayetleri ve yıkımı durdurmayı amaçlayan 10 maddelik bir plana dikkat çekti. ‘Katliam’ın durdurulması için acil önlem alınmasını istedi.

Üç üst düzey yetkiliye göre, İran Dini Lideri Ali Hamaney, kasım ayı başlarında Tahran’da buluştuklarında Hamas Siyasi Büro Başkanı’na, İsrail’e yaptıkları 7 Ekim saldırısını önceden haber vermemelerinden dolayı İran’ın Hamas adına savaşa girmeyeceğini bildirdi. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Hamaney, Heniyye’ye İran’ın doğrudan müdahale etmeden Hamas’a siyasi ve manevi destek sağlamaya devam edeceğini söyledi. Bir Hamas yetkilisi, Hamaney’in Heniyye’yi, Filistin hareketinde İran ve Hizbullah’ı İsrail’e karşı savaşa katılmaya alenen çağıran sesleri susturmaya çağırdığını aktardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU