Rus basınında Gazze savaşı: "Savaşın uzaması Netanyahu'nun zaten uçuruma yuvarlanan reytinglerini olumsuz etkileyebilir"

Rus basını 41. gününde Gazze savaşını nasıl yorumluyor?

Fotoğraf: AFP

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılar 41. gününde artarak sürüyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 11 bin 500'e ulaştı.

Rus basını 41. gününde Gazze savaşını nasıl yorumluyor? 

Independent Türkçe için 16 Kasım Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

RIA Novosti:
 

 

Türkiye'nin Vatan Partisi lideri NATO'nun genişlemesinin yaratacağı sonuçları anlattı

Türkiye'nin Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek RIA Novosti'ye konuştu

TBMM Dışişleri Komisyonu perşembe günü İsveç'in NATO üyelik başvurusunu incelemeye başlayacak. 

Vatan Partisi, Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün mevkilerinde duran, Batı ve Amerikan karşıtı yönelime sahip sol bir hareket. Kendisini 1919'da kurulan Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası'nın halefi olarak görüyor. TBMM'de temsil edilmiyor ancak ülkede, özellikle bölgelerde etkili bir güç.

Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek'e göre, "NATO'nun genişlemesi, bölünme riski de dahil ABD ve İsrail tarafından Türkiye'ye yönelmiş tehdidi daha da güçlendirecek."

 Perinçek, "NATO'nun sahibi Amerikan emperyalizmi kendi uçak ve tanklarını Ege'nin Yunanistan kıyılarına yerleştirmiştir. İsrail ve Yunanistan ile birlikte Amerikan emperyalizmi Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı yönelmiş tatbikatlar gerçekleştiriyor. ABD ve NATO'nun diğer üyeleri Kıbrıs'tan çıkması için Türkiye'ye baskı yapıyor. ABD ve İsrail, Türkiye'yi esas tehdit olarak görüyorlar. NATO'nun Doğu'ya ve Kuzey'e doğru genişlemesi Türkiye'ye karşı baskının güçlenmesi anlamını taşıyor. ABD önderliğindeki NATO, terör örgütü olmasından dolayı Türkiye'de yasaklanmış Kürdistan İşçi Partisi'ni (PKK - Rus basınında bu şekilde yazılıyor – M.A.) besliyor, eğitim veriyor ve silahlandırıyor" diye konuştu.

Perinçek,"'Evet' diyerek (TBMM Dışişleri Komisyonu'nda İsveç'in NATO üyeliğinin bugün yapılacak tartışmasını kastediyor – M.A.) biz kendi askerlerimizin sırtına kurşun sıkacağız. 'Evet' diyerek biz Türkiye'nin bölünmesine onay vereceğiz. NATO bir savunma örgütü olmayıp ABD emperyalizminin üye ülkeler üzerindeki kontrolünü organize eden bir örgüttür" dedi.
 

İzvestiya:

İzvestiya’da Andrey Ontikov'un kaleme aldığı yazı özetle şu şekilde:
 

 

Hamas'a yüz gün kaldı

Oryantalist Andrey Ontikov, Gazze Şeridi'ndeki çatışmayı sona erdirme umutlarını anlatıyor

Hamas'ın askeri kanadının tepesi imha tehdidi altındaydı. İsrail, bazı haberlere göre Filistin hareketinin kontrol merkezinin bulunduğu Gazze Şeridi'ndeki en büyük tıbbi kompleks olan Şifa Hastanesi'ne saldırıyor. İsrail ordusunun temsilcileri daha önce burada bir yer altı sığınağının varlığına dair iddialarda bulunmuştu. Görünüşe göre bu verileri doğrulama fırsatı çok yakında kendini gösterebilir.

İsrail aynı zamanda diğer oyunculara da duruma müdahale etmemeleri için şeffaflığın ötesinde sinyaller gönderiyor. Suriye'deki hedeflere yönelik hava saldırılarına ilişkin periyodik haberler var. Lübnan Hizbullah’ı hareketinin münferit saldırıları IDF'den (İsrail Savunma Kuvvetleri) sert tepkilerle karşılandı. Ayrıca İsrail güvenlik güçleriyle çatışmaların yaşandığı Batı Şeria'daki durum da yakından takip ediliyor. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, Hamas'ın saldırısını gerçekleştirdiği 7 Ekim'den bu yana burada öldürülen Filistinlilerin sayısı 11 bin 500'e ulaştı, yaralı sayısı ise yüzleri buldu. Gazze Şeridi'nde ise çoğu kadın ve çocuk olmak üzere ölü sayısı 11 bin kişiyi aştı.

Uluslararası toplum elbette olup bitenlere göz yummuyor. Ancak kötüleşme bir aydan fazla bir süredir devam ediyor; özellikle de Gazze Şeridi'nde öldürülen ve yaralanan çocukların fotoğraf ve videolarına baktığınızda bundan çok az insan şok olmayacaktır. Fakat henüz (İsrail’e) baskı yaparak gelişmeleri barış zeminine taşımak ise şimdilik gerçekleşmiyor.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya'nın daha önce belirttiği gibi, BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin ateşkes çağrısı yapan bir karar alma girişimlerini engellemesi nedeniyle kendisini felç olmuş durumda buldu. Benzer bir gerekliliğe sahip bir belge ekim ayı sonunda BM Genel Kurulu tarafından onaylandı. Ancak tavsiye niteliğinde olduğundan, dedikleri gibi fakirlerin lehine çıktı. Filistin'in bölgesel komşularının da söz hakkı vardı. Birkaç gün önce Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Suudi Arabistan'da düzenlediği ortak zirvede katılımcılar İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki operasyonunu kınadı ve sona ermesini talep etti. Ancak toplantıda benzer önerilerde bulunulmasına rağmen, Batı Kudüs'e (İsrail’e –ed.n.) yönelik spesifik tedbirler onaylanmadı.

(…)

Çatışmaların uzaması ve İsrail Silahlı Kuvvetleri saflarındaki ölü sayısının artması, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun zaten uçuruma düşen olan reytinglerini olumsuz etkileyebilir. Çeşitli kuruluşlar ve medya tarafından yapılan anketlerin çoğu, ülke halkının kabine başkanına güvenmediğini, onu 7 Ekim'deki Hamas saldırısından sorumlu tuttuğunu ve hükümetin başında başka bir kişiyi görmek istediğini gösteriyor.

(…)

İsrailli yetkililer elbette bunu bitirmek istiyor ama istenen sonuçla. Ve eğer bütçe açığındaki ani bir artışa rağmen hala para bulunabiliyorsa, o zaman dış arka planın dikkate alınması gerekecektir. Geçen günlerde İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in söylediği gibi, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar nedeniyle uluslararası toplum iki veya üç hafta içinde İsrail'e ciddi baskı uygulamaya başlayacak. Baskının neleri içereceği hakkında sadece tahmin yürütülebilir. Ancak ABD ve AB'nin elinde pek çok araç var. Sadece istemesi lazım.

Her ne olursa olsun, en azından bir miktar zaman ufku belirtiliyor. Bu arka plana karşı, medyada Batı Kudüs (İsrail -ed.n.) ile Hamas'ın sözde bir takas yapmak üzere olduklarına dair haberler var: İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli kadın ve çocuklar rehinlerin serbest bırakılacağı gibi... Ancak işler henüz gerçek aşamalara gelmedi. O halde geriye sadece beklemek kalıyor. Ve izlemesi oldukça üzücü bir tablo… Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Gazze Şeridi'nde her 10 dakikada bir çocuk ölüyor. Belki şu anda bir başkası ölmüştür.
 

TASS:
 

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Biden'ın Filistin devletinin kurulmasına ilişkin sözlerini "kavramların ikamesi" olarak nitelendirdi

Maria Zaharova'ya göre, "Gazze'deki kriz bir kez daha Amerika'nın Ortadoğu çözümü alanında arabuluculuk işlevlerini tekeline alma girişimlerinin kusurlu olduğunu ve uzun süredir devam eden Filistin-İsrail çatışmasının üstesinden gelmenin imkansızlığını kanıtladı"

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zaharova, ABD Başkanı Joe Biden'ın Filistin devletinin kurulmasına ilişkin açıklamalarını "kavramların ikamesi" olarak nitelendirdi.

Diplomat, Biden'ın açıklamalarının geliştirilmesinde egemen bir Filistin devleti yaratılmasının gerekliliği tezinin desteklendiğine dikkat çekti. 

Zaharova, "ABD’de, ne kamuya açık ne de özel tartışmalarda, bu sonuca tam olarak nasıl ulaşılacağına dair pratikte herhangi bir tartışmanın olmadığı da belirtiliyor" diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU