Rusya, nükleer anlaşmasından çekilir çekilmez tatbikat düzenledi

"Düşmanın nükleer saldırısına karşı bir simülasyon"

Rusya Savunma Bakanlığı'nın yayımladığı görüntülerde, Yars füzesinin ateşlendiği anlar görülüyor (AFP)

Rusya, nükleer silahların denenmesini yasaklayan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) anlaşmasından çekildikten sonra tatbikat düzenledi.

Rus devletine ait TASS ajansının dünkü haberinde, nükleer saldırı simülasyonunun Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un denetiminde yapıldığı belirtildi.

Şoygu ve Gerasimov'un, tatbikata videokonferans aracılığıyla katılan Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bilgi verdiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Testlerde, Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'na bağlı Mirni kentinde yer alan Plesetsk Uzay Üssü'nden Yars kıtalararası balistik füzeleri ateşlendi. Sineva balistik füzeleriyse Arktik Okyanusu'nun Norveç ve Rusya arasındaki bölümünü oluşturan Barents Denizi'ndeki bir denizaltıdan fırlatıldı. 

Şoygu tatbikata ilişkin açıklamasında, simülasyonun "düşmanın nükleer saldırısına karşı stratejik saldırı güçleriyle büyük bir nükleer operasyon gerçekleştirme hedefiyle" yapıldığını ifade etti.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, tatbikatın Kremlin'in Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'ndan (CTBT) çekilmesinin ardından geldiğine işaret etti.

Anlaşmadan çekilme kararı, Rusya parlamentosunun alt meclisi Duma'da ve üst meclisi Federasyon Konseyi'nde dün oybirliğiyle kabul edilmişti.

BMGK, 10 Eylül 1996'da CTBT gereğince hem sivil hem de askeri amaçlarla nükleer silah testlerinin durdurulmasına karar vermişti. Rusya'nın aksine ABD ve Çin, anlaşmayı imzalamış fakat onaylamamıştı. 

CTBT'nin yürürlüğe girebilmesi için bütün ülkelerin anlaşmayı hem imzalaması hem de meclislerinde onaylaması gerekiyor. Anlaşma ancak ABD, Çin, İsrail, İran, Kuzey Kore, Mısır, Hindistan ve Pakistan tarafından imzalanıp onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.


Independent Türkçe, Guardian, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU