Azil soruşturmasıyla başı dertte olan Trump, İran'ı hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki protestolara dair Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Dünyanın ölümleri ve trajediyi ortaya çıkarmayacağını düşünerek sıfır şeffaflık istiyorlar” ifadelerini kullandı

Trump protestoların başlamasından yaklaşık bir hafta sonra paylaşım yaptı (Reuters)

İran’da benzin zamlarına tepki olarak yaklaşık bir haftadır süren protestolara dair ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “İran rejiminin neden olduğu ölümleri ve trajediyi” kınadığını belirtti.

ABD Kongresi’nde azil soruşturmasına yönelik üst düzey yetkililerin verdiği ifadeler gündemdeyken, Trump İran’da bir haftadır devam eden amansız protestolara dair paylaşımda bulundu. Paylaşımın, azil soruşturmasında Trump’ın aleyhinde ikna edici ifadelerin gündemde olduğu esnada yapılması dikkat çekti. 

Trump’ın paylaşımında, “İran o kadar dengesiz bir hale geldi ki rejim, büyük İran halkı  ülkedeki olağanüstü şiddeti konuşamasın diye bütün bir internet sistemini kapatıyor” ifadelerini kullandı. 

 

 

İran rejiminin neden olduğu ölümleri ve trajediyi dünyanın ortaya çıkarmayacağını düşünerek sıfır şeffaflık istiyorlar.

Öte yandan, Avrupa Birliği de İran’daki protestolara karşı güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddete dair kaygı duyduklarını belirterek, İranlı yetkililerin bilgi akışını ve internete erişimi garanti altına alması yönünde çağrıda bulundu. 

Uluslararası Af Örgütü de bu hafta yaptığı açıklama, 21 kentte gerçekleştirilen eylemlerde en az 106 kişinin hayatını kaybettiğini aktarmıştı. İran medyasıysa üç güvenlik güçleri mensubunun protestocular tarafından öldürüldüğünü belirtmişti. 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’se daha önce ABD’nin ve AB’nin açıklamalarına işaret ederek,  “Yasalar çerçevesinde yapılan itirazlar İran Anayasası’nın halka resmi olarak tanıdığı bir haktır. Bunun için İran’ı gayrimeşru ve yasadışı isteklerine mecbur bırakmayı hedefleyen rejimlerin hatırlatmasına ve iki yüzlü desteğine gerek yok” diye ifade etmişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU